Bahrein: Jake policijske snage na protestima

Policija je izašla na ulice kako bi spriječila okupljanja u Manami (EPA)

U Bahreinu se u utorak obilježava godinu dana od izbijanja prodemokratske pobune protiv režima, uz prisustvo ogromnog broja pripadnika snaga sigurnosti na ulicama, poslije nasilja od prethodne večeri.

Nasilje je u noći s ponedjeljak na utorak izbilo na skupu u prijestonici Manami, kada su pristalice opozicije pokušale zauzeti Biserni trg, koji je bio epicentar višemjesečnih antivladinih protesta prošle godine.

Šiiti, koji čine oko 70 posto od oko 525.000 stanovnika Bahreina, kažu da se decenijama suočavaju s diskriminacijom.

Policija je ispalila suzavac i omamljujuće ručne bombe na demonstrante, koji su uzvratili zapaljivim bombama i kamenicama.

Prema raspoloživim informacijama, niko nije teže povrijeđen.

Šiiti, koji čine oko 70 posto od oko 525.000 stanovnika Bahreina, kažu da se decenijama suočavaju s diskriminacijom i da im je onemogućeno da dođu na visoke političke i sigurnosne funkcije.

Sunitske vlasti su obećale reforme, ali odbijaju uvesti korjenite promjene, koje zahtijevaju demonstranti i vodeća šiitska snaga Al Wefaq.

Vlasti su optužile Al Wefaq da je mirnu protestnu šetnju u utorak pretvorio u pobunu.

‘Pretjerana sila’

Međutim, Al Wafeq je ovu optužbu u utorak odbacio, uz obrazloženje da su “neosnovane optužbe” odraz nastojanja vlasti da oduzmu legitimitet zahtjevima građana za veće slobode i diskreditiraju organizaciju koja je predvodila prošlogodišnju pobunu.

“Oni su sve vrijeme upotrebljavali pretjeranu silu protiv građana, ali ljudi se vraćaju na ulice i zahtijevaju ulogu u donošenju odluka o njihovoj zemlji”, rekao je bivši poslanik Al Wefaqa u parlamentu Abdel Jalil Khalil.

On je najavio da ta organizacija za utorak planira još jedan skup povodom obilježavanja godišnjice prošlogodišnje pobune.

U Bahreinu je prošle godine u pobuni, koja je trajala više mjeseci, poginulo najmanje 40 ljudi.

“Poslije višegodišnjih prekršenih obećanja da će biti provedene promjene, Bahrein je prošle godine eksplodirao. Mi smo još ovdje i tražimo ozbiljno rješenje i smislenu reformu”, kazao je Khalil u telefonskom intervjuu agenciji AP.

U Bahreinu je prošle godine u pobuni, koja je trajala više mjeseci, poginulo najmanje 40 ljudi.

Susjedna Saudijska Arabija i druge države u Perzijskom zaljevu u kojima su na vlasti suniti u martu su poslale snage u Bahrein da pomognu u gušenju protesta, nakon uvođenja vanrednog stanja u toj zemlji.

Izvor: Agencije