Bahreinski dječak: Uhapšen sam tokom igre

Jedanaestogodišnji dječak zatočen skoro mjesec dana u Bahreinu tvrdi da ga je policija optužila za učestvovanje u nasilnim protestima.

Ali Hasan je uhapšen prošlog mjeseca i pušten iz pritvora u ponedjeljak, a njegovo suđenje nastavit će se 20. juna.

U eksluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, Hasan je kazao da je uhapšen dan nakon što su demonstranti blokirali ulicu u Bilad al-Qadeemu, njegovom naselju u prijestolnici Manami.

“Bila je subota. Igrali smo se kad su došli i blokirali ulicu. Nakon toga su otišli. Opet smo izašli i počeli se igrati, a neki civili su nas fotografirali“, kazao je on.

„Narednog dana, kad sam izašao da se igram, došla je policijska patrola i počela nas proganjati. Pao sam na zemlju, tako da me je jedan od njih uhvatio. Odveli su me u policijsku stanicu, gdje su me ispitivali. Rekao sam im da ništa nisam uradio. Zatim su me optužili za paljenje automobilskih guma i nasilje.”

‘Politički zatvorenik’

Maloljetnik je optužen za „učestvovanje u nezakonitom okupljanju“.

Njegova advokatica Shahzlan Khamis kaže da je dječak „politički zatvorenik“.

Bahreinska javna tužiteljica za maloljetnike Noura al-Khalifa kazala je u nedjelju da je dječak uhapšen 14. maja kada je blokirao ulicu u Manami kantama za smeće i drvenim gredama.

Kazala je da je on priznao da je nekoliko puta postavio barikadu, te da je uhapšen kada je treći put pokušao blokirati ulicu.

Abdulaziz al-Khalifa iz Uprave za informiranje Bahreina kaže da Hasan nije bio u pritvoru samo zbog učestvovanja u nezakonitom okupljanju, nego i zbog paljenja automobilskih guma i barikada.

„Imamo obavezu prema ostatku stanovništva Bahreina da održavamo red i mir”, kazao je on.

Hasanov otac rekao je da je njegov sin učestvovao u mirnim demonstracijama, te da su optužbe o nasilju neosnovane.

Od februara prošle godine, u Bahreinu traju protesti protiv Vlade, a deseci ljudi su ubijeni.

Izvor: Al Jazeera