Bahreinu važnija borba protiv Irana od Jerusalema

Snimak tweeta bahreinskog ministra vanjskih poslova Khalida al-Khalife (Screenshot)

Ministar vanjskih poslova Bahreina Khalid al-Khalifa smatra da nije od pomoći “odlučivati se za borbu” sa Sjedinjenim Američkim Državama i “birati strane” dok postoji prijetnja od Irana.

On je na Twitteru objavio: “Nije od pomoći odlučivati se za borbu protiv SAD-a i birati strane dok se zajedno borimo s jasnom i prisutnom opasnošću teofašističke Islamske Republike.”

Odnosi između Bahreina i Irana napeti su zbog raznih pitanja. S druge strane, Bahrein i Izrael imaju jedinstven stav prema Iranu, za koji smatraju da je prijetnja sigurnosti.

Mnogi od više od 670 osoba koje su odgovorile na Khalifin tvit preveli su “biranje strana” kao njegov stav u vezi s pozicijom Washingtona u odnosu na Jerusalem.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 6. decembra kako SAD priznaje Jerusalem za glavni grad Izraela, te da će u taj grad premjestiti američku ambasadu iz Tel Aviva. Taj potez izazvao je međunarodne osude i val protesta širom svijeta.

Odnosi Maname i Izraela

Khalifin tvit, koji je bio na engleskom jeziku, za razliku od većine njegovih objava, koje su bile na arapskom, dolazi nakon što je kritikovana bahreinska delegacija koja je nakon Trumpove objave posjetila Izrael.

Osim svih ovomjesečnih dešavanja, bahreinski kralj Hamad bin Isa Al Khalifa u septembru je bio centralna ličnost glasina o tome da je zvanična Manama pozvala na normalizaciju odnosa s Izraelom.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela na Twitteru je objavilo da je Khalifa odbacio arapski bojkot Izraela i potvrdio da je državljanima Bahreina slobodan ulazak u Izrael. Ubrzo nakon objave taj je tvit obrisan.

Kritičari kažu da države trebaju odbiti normalizaciju odnosa s Izraelom u vrijeme kad nelegalno okupira palestinsku zemlju i zlostavlja palestinski narod.

Status Jerusalema dugo je osjetljiva tema i jedan od ključnih problema izraelsko-palestinskog sukoba.

Glasanje Generalne skupštine UN-a

Novi stav Washingtona prekinuo je decenije američke politike. Nijedna država trenutno nema ambasadu u Jerusalemu.

Jerusalem, dom svetih mjesta, ima veliki značaj za muslimane, kršćane i Jevreje.

Zapadni Jerusalem Izrael je osvojio tokom Arapsko-izraelskog rata 1948, kad je više od 750.000 Palestinaca protjerano iz historijske Palestine i ta dešavanja Palestinci nazivaju Nakbom (“Katastrofom”), kada je Izrael zvanično osnovan.

Izrael je kasnije okupirao i anektirao istočni dio grada nakon vojne pobjede u ratu 1967, no njegovu kontrolu nad Istočnim Jerusalemom međunarodna zajednica nikad nije priznala. Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države, dok Izrael smatra da se grad ne može dijeliti.

Generalna skupština UN-a danas će glasati o nacrtu rezolucije koja osuđuje američku odluku o priznavanju Jerusalema za prijestonicu Izraela.

Izvor: Al Jazeera