Bale: Želimo u BiH završiti posao

Bale je proglašen, rekordni peti put, najboljim velškim nogometašem godine u izboru Nogometnog saveza Velsa (AP)

Gareth Bale, napadač španskog velikana Reala iz Madrida, kaže kako je spreman za kvalifikacijski meč koji bi mogao ozvaničiti plasman njegovog Velsa na Europsko prvenstvo koje će naredne godine organizirati Francuska.

Bale je proglašen, rekordni peti put, velškim nogometašem godine u izboru Nogometnog saveza Velsa, a ovu titulu je dobio zbog dobrih partija u reprezentativnom dresu zbog kojih su Velšani nadomak prvog većeg takmičenja u više od 50 godina.

Ističe kako je njegova nedavna povreda noge stvar prošlosti i da je u potpunosti fokusiran na kvalifikacijski duel sa Bosnom i Hercegovinom u subotu u kojem bi Velšani mogli osigurati plasman na EURO.

Velšani u posljednja dva kola trebaju osvojiti jedan bod, a ukoliko to ne postignu u Zenici, u posljednjem kolu igraju protiv autsajdera Andore.

„Dobro sam se pripremao posljednjih nekoliko sedmica oporavka. Svi smo u timu, spremni smo, radili smo godinama marljivo da dođemo u ovu poziciju“, istakao je napadač „Kraljeva“ i Velsa.

Selektorova pohvala

„Zajedno igramo šest do osam godina, selektor je uradio vrhunski posao i sve je odlično. Blizu smo postizanja što nijedan tim prije našeg nije uspio. Kada smo na terenu, borimo se jedan za drugog bez obzira na sve.“

Bale, koji je odigrao 52 utakmice u dresu reprezentacije, postigao je jedini gol u pobjedi Velsa nad Belgijom u Cardiffu u junu (1:0), kao i pobjedonosni protiv Kipra u septembru. I taj meč je okončan sa 1:0.

Selektor Velsa Chris Coleman je za ovog 26-godišnjaka kazao:

„Pogledajte godinu iza nas i sve nevjerovatne golove koje je postigao za nas. Svi su nogometaši odradili fantastičan posao, no po meni on zaslužuje nagradu za sve što je uradio u ovim kvalifikacijama.“

Izvor: Agencije