Baljić: Plasman je za BiH kao osvajanje SP-a

Mirsad Baljić (desno) tokom karijere: Safet Sušić treba ostati doživotni selektor Bosne i Hercegovine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Ibrahim Sofić

Čovjek koji je prve korake napravio u Fudbalskom klubu Sarajevu, da bi potom s velikim uspjehom igrao za velikog gradskog rivala Željezničar, Mirsad Baljić pred Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu kaže kako je za njega plasman reprezentacije Bosne i Hercegovine na ovo planetarno takmičenje jednak osvajanju trofeja namijenjenog najboljem.

“Momci su napravili ogroman pomak za naš fudbal i našu državu time što su se kvalifikovali. Sada, tražiti nešto više od toga… Za mene je nastup na SP-u jednak osvajanju titule najboljeg”, izjavio je Baljić u razgovoru za Al Jazeeru.

“Želim čestitati svim igračima i selektoru Safetu Sušiću za ovo sve. Napravili su što se niko nije nadao, uslijed svih okolnosti i nakon svega kroz šta smo prošli.”

Ipak, ističe kako se nada da bi bh. “Zmajevi” mogli proći prvi krug te da ne smiju podleći pritisku koji ih okružuje.

“Treba se izboriti sa svim strujama oko tima, pričama kako možemo ovo, možemo ono… Trebamo čvrsto stajati na zemlji i sve što napravimo dalje je izuzetan uspjeh, toga svi moramo biti svjesni.”

Odličan posao Sušića

Za selektora Sušića bivši prvotimac Željezničara te švicarskih klubova Sion, Zurich i Luzern ima samo riječi hvale.

“Mislim da je Pape napravio odličnu ekipu. Svi mu trebaju skinuti kapu za to i treba mu produžiti ugovor na mjestu selektora do kraja života. Plasirati se na SP – to je ogromno. On ima ogroman kvalitet, a i veliki je čovjek i bio je veliki igrač. Od srca mu želim da ostane u reprezentaciji i nastavi ovako raditi”, kaže Baljić.

Grupu u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi nije previše komentirao, kratko je kazao kako smatra da će Argentina biti među šest najboljih timova Mundijala, a za Nigeriju i Iran ističe da su dobre ekipe “čim su se plasirale na SP”.

“Oba tima dobro igraju, ja se nadam da će Bosna i Hercegovina proći. Najlakši je protivnik Iran, tako da će sa Nigerijom biti borba za drugo mjesto.”

Za Hrvatsku smatra da ima dosta teži posao od “Zmajeva”, jer se nalazi u grupi s Brazilom, Meksikom i Kamerunom.

“Hrvati imaju specifičan stil igre, totalni fudbal, jedini su koji igraju srcem, kao što mi sad igramo, a prije nismo do Papeta. Mislim da će uspjeti da se izbore za nastavak takmičenja. No, protivnici im nisu nimalo laki.”

Petkoviću neće biti lako

Dugo vremena je Baljić igrao za švicarske klubove i trenutno živi u ovoj alpskoj državi, čiji nacionalni tim također igra u Brazilu.

“Švicarska reprezentacija je izuzetno podmlađena, u njoj ima dosta igrača sa našeg podneblja, a nakon SP-a im na čelo dolazi Bosanac Vladimir Petković. Aktuelni selektor Ottmar Hitzfeld je napravio mladu ekipu, izuzetni su tehničari. Puno ekipa na svijetu kažu, kada saznaju da igraju protiv Švicarske, da im je lako. No, Švicarska ima poseban stil, koji odgovara malom broju ekipa. Mnogima ne odgovara švicarski usporeni ritam. Čine se usporenim, ali to je varka. Sada da igraju Italija i Švicarska, ja bih tipovao na Švicarsku, upravo zbog tog ritma.”

Novom selektoru Švicarske Petkoviću je poželio puno sreće, no kaže kako mu neće biti lako.

“Hitzfeld je veliki trener, što se vidi iz toga da je odveo Švicarsku u Brazil. On zna kad da se povuče. Treba novoj generaciji dosta vremena, bit će problema da se usklade, a dobar dio ekipe odlazi. Petkoviću će biti teško da ponovi ovaj uspjeh, ali mu želim puno sreće”, kazao je Mirsad Baljić na kraju razgovora za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera