Balkan može postati šahovska tabla za igre velikih sila

Federica Mogherini: Zapadni Balkan ima kapacitet zaustaviti izazove ako postoji vjerodostojan eurointegracijski proces (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila je u ponedjeljak da Balkan lako može postati “šahovska tabla za zakulisne igre velikih sila”, istakavši da se iz posjete Zapadnom Balkanu vratila zabrinuta, ali i puna nade, jer se uvjerila u želju regije da postane dio Unije.

Ona je na konferenciji za novinare u Briselu, poslije sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, rekla da je ministre obavijestila o sastancima i razgovorima koje je imala tokom prošlosedmične posjete Zapadnom Balkanu i da su oni nedvosmisleno podržali poruke koje je ona u regiji prenijela.

“Na Zapadnom Balkanu sam za tih nekoliko dana vidjela mnogo više nego ikada ranije. Ta regija je izložena višeslojnim izazovima i tenzijama”, kazala je odgovarajući na pitanje novinara da li je EU zabrinuta u vezi s utjecajem Rusije na Zapadnom Balkanu.

Mir nije gotova činjenica

Mogherini je navela da unutrašnja, domaća politička dinamika stvara tenzije u nekim zemljama regije, ali da je tu i regionalna dinamika, s međuetničkim tenzijama između zemalja, što je, upozorila je, “izuzetno opasno, jer može vratiti regiju par godina unazad, pri čemu mir nikada ne treba shvatiti kao gotovu činjenicu”.

“Ali, videlja sam i da je ta regija izložena globalnim tenzijama. Balkan lako može postati jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila. Zabrinuti smo, naročito jer se ovo dešava poslije veoma dobre godine za Zapadni Balkan što se tiče evropskih integracija, što je bio rezultat napora – kako Brisela, tako i zemalja regije.”

Ona je, međutim, izrazila uvjerenje da “nijedna druga sila u svijetu nema veći utjecaj u pogledu dobrih stvari na Zapadnom Balkanu”.

“Ministri su se složili sa mnom da je utjecaj koji EU ima povezan s kredibilnošću procesa evropskih integracija i na toj kredibilnosti ćemo raditi”, navela je ona.

Dodala je da se sa Zapadnog Balkana vratila zabrinuta, ali i puna optimizma i nade, “jer kad se sretnete sa studentima, građanima, civilnim organizacijama, političkim i društvenim snagama u cijeloj regiji, vidite ogromnu podršku i povjerenje u EU i njihovu želju da postanu njen dio”.

Podrška zemljama i ljudima

“Sigurni smo da budućnost EU-a neće biti sa samo 27 članica, jer postoji proevropska energija na Zapadnom Balkanu, koji čeka da uđe, i mi imamo interesa da proces njihovog pristupanja učinimo kredibilnim”, istakla je, dodavši da EU ima sva sredstva da pruži ljudima na Zapadnom Balkanu buduće perspektive koje žele.

Konkretni rezultati, ukazuje visoka predstavnica EU-a, zavise i od Unije, ali više od vlada, parlamenata i institucija zemalja kandidata.

“Od nas mogu očekivati novi angažman, unitarnu posvećenost, što znači da svih 28 država članica stoje iza poruka koje ja šaljem regiji. A ključna poruka je da su vrata otvorena, želimo vas unutra, a vi znate koji je put za ulazak, i to će transformirati društva, ekonomske i socijalne izglede tih zemalja”, naglasila je ona.

To, objasnila je, podrazumijeva dobru regionalnu saradnju, obuzdavanje i izbjegavanje retorike koja može biti opasna, ekonomske i trgovinske mogućnosti, mir.

“Od EU mogu očekivati istrajan, ozbiljan i dosljedan pristup, prepoznat ćemo i priznati učinjene korake na putu ka EU i pružiti podršku zemljama i ljudima, pogotovo ljudima”, poručila je Mogherini.

Uvertira za samit

Ona je napomenula da je tokom posjete Zapadnom Balkanu na nju pozitivan utisak ostavio entuzijazam mladih ljudi, koji, kaže, vide EU kao ključ za rješavanje problema ili za poboljšanje situacije.

Mogherini je izvijestila evropske ministre o razgovorima koje je imala s predstavnicima vlasti, opozicije, parlamentarcima, civilnim društvom i studentima tokom svoje prošlosedmične “balkanske ture”.

U Vijeću EU-a navode da je rasprava poslužila kao “uvertira” razgovorima koje će predsjednici država i vlada EU-a voditi o Zapadnom Balkanu kada se budu u četvrtak i petak sastali na samitu u Briselu.

Izvor: Agencije