Balkanska ruta zatvorena, ali još aktivna

Uprkos zvaničnom zatvaranju balkanske rute, u Srbiji tvrde da je ove godine kroz tu zemlju prošlo 100.000 izbjeglica. Deseci ljudi su ušli u Srbiju nadajući se da će se domoći Mađarske, odnosno zone Schengena. Uspjeli su u tome na nelegalan način. S druge strane granice dočekala ih je policija.

“Prve noći prerezali smo ograde i ušli na teritorij Mađarske. Nakon dvije noći, prolazili smo pored nekih sela, gdje nas je zaustavio policajac. Bili smo u grupi od 20 ljudi. Pozvao je pojačanje i uskoro se pojavilo četrdesetak policajaca, koji su nas počeli vrijeđati i uznemiravati”, svjedoči o preživljenom Kassmir, koji je do granice Mađarske i Srbije stigao čak iz Afganistana.

Sličnu sudbinu je doživio i Mohammed, koji se, zbog siromaštva, iz rodnog Afganistana zaputio prema Zapadnoj Evropi. Nakon što su se on i još nekolicina drugih izbjeglica našli u Mađarskoj, pomislili su da su se napokon primakli cilju, ali samo nekoliko kilometara od granice dočekalo ih je neprijatno iznenađenje.

“Prešli smo granicu uz pomoć drugih, koji su prerezali ogradu. Ušli smo u Mađarsku i hodali šest kilometara. Naša velika grupa razdvojila se u nekoliko manjih. Na kraju, sve grupe su uhapšene i vraćene nazad u Srbiju. Nažalost, neke ljude je pretukla policija”, kaže Mohammed.

Sve po mađarskom zakonu

Ovakav način djelovanja mađarske policije omogućava zakon, kojeg je Parlament u Budimpešti usvojio prošlog mjeseca. Prema njemu, policija može u Srbiju vratiti osobe koje zatekne na mađarskom tlu osam kilometara od granice. Takvo rješenje stvorilo je svojevrsno usko grlo i praktično formiralo izbjegličke kampove u tranzitnim zonama između dvije države.

“Ovdje raste broj ljudi. Dolazi ih 10, 20, 30 svaki dan. Nastaje gužva zbog tolikih ljudi. Broj njih koji odlaze u Mađarsku se ne mijenja, tako da je to razlog zašto je ovdje sve veća gužva”, kaže Chihiro Saito iz UNHCR-a.

Na teritoriji Srbije trenutno se nalazi blizu 2.000 izbjeglica, kaže državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević i dodaje kako je ideja da se u skorijem periodu napravi ozbiljan sastanak.

“Ideja je da organizujemo sastanak, da obavestimo ambasadore da balkanska ruta de facto nije zatvorena”, kaže Ivanišević.

Uprkos formalnom zatvaranju balkanske rute, u Srbiji postoji problem izbjeglica. Čak je i mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić rješavanje novonastalog problema pretpostavio formiranju vlade.

Izvor: Al Jazeera