Balkanski odgovor počeo u Srbiji

Tema vježbe je spašavanje u uslovima kontaminacije nastale zbog terorizma (Wikipedia)

U Kruševcu je danas počela multinacionalna civilno-vojna vježba ”Balkanski odgovor 2015”. Tema vježbe je akcija spašavanja u uvjetima kontaminacije nastale terorizmom, oružjem za masovno uništavanje i akcidentima, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U vježbu su uključeni i pripadnici međunarodne Organizacije Ujedinjenih naroda za zabranu hemijskog oružja i oružanih snaga Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Na vježbi učestvuju pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije (Vojnomedicinske akademije, Centra ABHO-a, 246. bataljona ABHO-a, Centra za vezu i informatiku), predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Specijalne antiterorističke jedinice, Vatrogasnog bataljona Kruševac, Policijske uprave Kruševac, jedinice Civilne zaštite Sektora za vanredne situacije Kruševac, Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra, kao i ekipe Crvenog krsta Srbije te Opšte bolnice Kruševac.

Status posmatrača na vježbi imaju predstavnici Bjelorusije, Brazila, Hrvatske, Španije, Nigerije, Poljske, Mađarske, Evropske komande oružanih snaga SAD-a i Evropske odbrambene agencije.

Aktivnosti na vježbi neće imati utjecaja na lokalno stanovništvo u bližem i daljem okruženju poligona Ravnjak kod Kruševca. Vježba će trajati do petka, 29. maja.

Izvor: Agencije