Balkanski šefovi diplomatije na Brdu kod Kranja

Na Brdu kod Kranja počela je u četvrtak konferencija o perspektivi mladih na području jugoistočne Europe, sigurnosnim izazovima Europske unije i procesu stabilizacije i približavanju zemalja regije toj integraciji, uz predsjedavanje slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa.

Njih su dvojica nakon međusobnog uvodnog susreta izjavili da dijele iste ili slične poglede na mnoga pitanja, pa i na nedavnu tragediju s ilegalnim migrantima iz Afrike.

Izrazili su nadu da će EU na svom današnjem summitu posvećenom tome problemu prihvatiti odgovarajuće mjere, jer se ne smije dopustiti da Sredozemno more postane “grobnica” ljudi koji bježe od ratova, terorizma i nestabilnosti, prenosi Hina.

Fabius: Tragediju riješiti prije ukrcaja na brodove

Erjavec je rekao da je i Slovenija spremna dati svoj prilog europskim nastojanjima da se izbjegne humanitarna katastrofa u vezi s krizom izbjeglica i imigranata, a Fabius da se radi o tragediji koju je potrebno riješiti još prije nego što ilegalne migrante trgovci ljudima ukrcaju na svoje brodove.

Među ilegalnim migrantima koji dolaze u Europu treba praviti razliku između onih koji traže azil i ekonomskih migranata, naveo je Fabius, dodavši da je potrebno pronaći sustav koji bi već na izvorištu onemogućio veliki val migranata i njihove tragedije.

Fabiusa će prilikom boravka u Sloveniji primiti i predsjednik Borut Pahor.

Današnja konferencija odvija se u sklopu procesa Brijuni-Brdo, usmjerenog prema stabilizaciji prilika u regiji u okviru njenog postupnog integriranja u EU.

Regionalni čelnici na skupu

Prisustvuje joj većina ministara vanjskih poslova država aspirantica za članstvo, šefovi diplomacija Austrije i Italije te europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Dolazak na Brdo, gdje se očekuju i mnogi bilateralni kontakti, potvrdili su ministri vanjskih poslova Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore – Ivica Dačić, Nikola Poposki, Igor Crnadak, Hashim Thaci i Igor Lukšić te državni tajnik albanskog ministarstva budući da je ministar u posjeti SAD-u.

O konferenciji i njenim rezultatima popodne će na konferenciji za novinare govoriti Hahn, Erjavec i Fabius.

Izvor: Agencije