‘Balkanski špijun’ u japanskoj izvedbi

Publika u regiji imat će priliku vidjeti na koji način su teme koje su specifične za balkansko područje protumačene u sasvim drugačijoj kulturi (Web stranica pozorišne trupe „A la place“)

Japanska pozorišna trupa A la place postavila je predstavu „Balkanski špijun“, zasnovanu na kultnoj drami Dušana Kovačevića, a premijerno će je izvesti 29. maja u Zvezdara Teatru u Beogradu.

Publika u regiji tako će imati priliku vidjeti na koji način su teme koje su specifične za lokalno, balkansko područje protumačene u sasvim drugačijoj kulturi i mentalitetu, navodi se u saopćenju organizatora.

„Ovo je bio moj prvi susret sa srpskom književnošću. Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu”, rekao je režiser Tsuyoshi Sugiyama, koji je ovaj komad prvi put postavio u novembru prošle godine u Tokiju.

Sačuvana atmosfera Balkana u predstavi

On je, kako kaže, pokušao sačuvati atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života.

“Kovačevićeva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tennesseeja Williamsa – čistom dramom“, dodao je.

Dušan Kovačević, dramaturg i direktor Zvezdara Teatra, rekao je da mu je drago da je jedno poznato japansko pozorište iz Tokija postavilo njegovu predstavu “Balkanski špijun” na jeziku i kulturi koja je ljudima u Srbiji i regiji poznata po čuvenim japanskim filmovima, japanskoj poeziji, umjetnosti, kao i pozorištu, koje smo uglavnom gledali u filmovima.

“Prijatno sam iznenađen i zadovoljan činjenicom da je tako jedna tradicionalna i sjajna kultura prevela, postavila i izvela moje delo“, istakao je.

‘Ovo je drama o svima nama’

Producent “Balkanskog špijuna“ i direktor pozorišta “Crni šator” Hiroyuki Muneshige je rekao da japanskim izvođačima nije lako izraziti suštinu ove drame, prevazići razlike u historiji i jezičke barijere.

“S druge strane, ova drama nije samo o društvu Srbije, već i o svima nama. Da bismo stvorili tu univerzalnu vrijednost, mi umjetnici moramo međusobno pokazati sopstvene originalnosti otvorenog uma”, naveo je on.

Nakon Beograda predstava “Balkanski špijun” na japanskom sa osiguranim prijevodom bit će izvedena i u Novom Sadu, Šapcu i Užicu, te u zagrebačkom pozorištu Kerempuh.

Izvor: Agencije