Balkanu potrebna ekonomska pomoć

Ashton kazala da se ekonomija i politika moraju sve više zbližavati (AFP)

Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton izrazila je očekivanje da će zemljama Zapadnog Balkana evropska perspektiva biti otvorena “narednih godina, a ne decenija”.

“Za to je potrebna ekonomska pomoć, prije svega Kosovu, ali i Srbiji”, rekla je Ashton prilikom otvaranja “Političkih razgovora” u okviru Evropskog foruma Alpbah, u istoimenom austrijskom gradiću.

Ekonomija i politika moraju se sve više zbližavati, naglasila je, ukazujući na obrazovanje, mala preduzeća i pravnu sigurnost.

Ovogodišnji, trodnevni “Politički razgovori” održavaju se u sjenci krize u Ukrajini i oko Pojasa Gaze.

Održivi mir

Ashton je u vezi Gaze rekla da je potrebno naći održivi mir i stvoriti rješenje sa dvije države, kako bi se omogućio miran suživot Izraelaca i Palestinaca.

Prema njenim riječima, širom svijeta sada ima više izbjeglica nego nakon Drugog svjetskog rata, podsjećajući na aktuelne konflikte u Siriji, Libiji i Iraku.

Ashton, koja u utorak očekuje razgovore sa ukrajinskim i ruskim predsjednikom u Minsku, o tome se nije željela izjašnjavati, ali je ocijenila da se radi o mogućnosti za pronalaženje rješenja i da su potrebni dobri odnosi između Ukrajine i Rusije.

Catherine Ashton uskoro odlazi sa pozicije šefice evropske diplomatije. Na toj dužnosti ostat će još dva mjeseca.

Izvor: Agencije