Balkanu prijete nacionalizam i fragmentacija nasiljem

u
Posjeta Lajčaka Kosovu tumači se kao pokušaj EU-a da vrati posredničku ulogu u pregovorima (EPA)

Ministar vanjskih poslova Slovačke i budući predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak ocijenio je da se Evropska unija udaljava od zapadnog Balkana, prostora koji je za nju prirodan, a da je sve prisutnija frustracija stanovništa zbog “malo opipljive Unije”.

S druge strane, kaže da nijedna od opcija za regiju ne predstavlja realno ispunjenje želja za sigurnošću, stabilnošću i ekonomskim prosperitetom građana zapadnog Balkana.

Lajčak smatra da bi neostvarivanje evropske perspektive generiralo nacionalizam, a u nastavku fragmentaciju nasilnim sredstvima.

Zajednički jezik s ljudima

Kako kaže, jedna od posljedica bila bi migracija iz regiona, kao i otvorena vrata za migraciju s područja Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

“Ne mislim da EU, ali i Evropa u širem smislu može sebi priuštiti takav scenario”, rekao je Lajčak za beogradski Novi magazin.

Potrebno je, kaže Lajčak, pustiti zemlje zapadnog Balkana da se umjesto perspektive određene fiktivnim kalendarima inspiriraju započetim procesima, vlastitim napretkom i njegovim primjerenim nagrađivanjem.

“EU i njene institucije moraju opet pronaći zajednički jezik s ljudima da bismo izbjegli val populizma i nacionalizma, koji kao cunami pogađaju jednu državu EU-a za drugom. To je najveći problem, koji moramo hitno riješiti”, rekao je Lajčak govoreći o unutrašnjim problemima EU-a.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da se region, osim s ekonomskim problemima, siromaštvom, nacionalizmom i slabim institucijama, suočava i sa slabim stanjem u oblasti vladavine prava.

Podsjeća da poglavlja 23 i 24 čine kamen temeljac u tom kontekstu, ali smatra i da procese u vezi s tim poglavljima ne treba vještački ubrzavati.

Trebao bi, kaže, važiti princip da EU reagira pozitivno, i to otvaranjem poglavlja kada zemlja ispuni određene kriterije.

Nejedinstvo Evropske unije

“Traženje izgovora zašto tako ne postupati djeluje demotivirajuće na zemlje”, rekao je Lajčak.

On je primijetio da nedostaje strateška komunikacija EU-a i zapadnog Balkana u širem kontekstu i da je zaprepašćujuće da drugi akteri sa mnogo manje ulaganja dobijaju izraziti odziv stanovništva, pa zatim i političkih elita.

Prema njegovoj ocjeni, ta pojava posljedica je nejedinstva EU-a, raznih djelomičnih pogleda na integraciju zapadnog Balkana u EU, često motiviranih kratkoročnim, unutrašnjo-političkim ciljevima, bez dugoročne vizije i prepoznavanja strateških interesa EU-a.

Izvor: Agencije