Balkanu rok za bezvizni režim do proljeća

Cecilia Malstrom: Ona smatra da se države Zapadnog Balkana trebaju dodatno posvetiti rješavanju pitanja viška azilanata (Tanjug)

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malstrom izjavila je u četvrtak navečer da države Zapadnog Balkana moraju proljeća naredne godine pokazati jasne rezultate u suzbijanju broja azilanata koji iz tih zemalja stižu u Evropsku uniju, jer, u suprotnom, riskiraju suspenziju bezviznog režima.

“Postoji jedna opasna pojava: četiri puta je povećan broj aplikacija za dobijanje azila u zemlje EU-a, a najveći broj tih građana dolazi iz regiona Zapadnog Balkana, što je veliki problem”, kazala je ona novinarima u Budvi, gdje učestvuje na Ministarskom forumu EU – Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

Podsjetila je da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata, ili takozvanih azilanata, navodeći da ta odluka stupa na snagu 9. januara.

Pokazati mjerljive rezultate

“To znači da ćemo, ukoliko se to pokaže neophodnim, suspendirati bezvizni režim pojedinačnim zemljama”, navela je Malstrom, prenosi Tanjug.

Ona smatra da se države Zapadnog Balkana trebaju dodatno posvetiti rješavanju pitanja viška azilanata.

“U ovoj oblasti je neophodno ostvariti rezultate. Dobro je što su ministri unutrašnjih poslova regiona iskazali opredijeljenost da se po ovom pitanju radi više. Moramo imati jasne rezultate i pokazatelje do proljeća naredne godine, kako ne bi bili prinuđeni provoditi mjere suspenzije bezviznog režima”, rekla je Malstrom.

Ona je dodala da se od država Zapadnog Balkana očekuje da pokažu i više, kako je navela, mjerljivih rezultata u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala.

Dačić: Velika opsanost

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je također u Budvi da je Srbija dobila datum za otpočinjanje pregovora za ulazak u EU, ali da postoji mogućnost ukidanja vizne liberalizacije zbog povećanog broja građana Srbije koji u EU-u traže azil.

On je istakao da Srbija ulaže maksimalne napore u rješavanje pitanja azilanata kako bi izbjegla opasnost od suspenzije vizne liberalizacije, koja kao mogućnost prijeti državama Zapadnoga Balkana.

Podsjetio na to da je EU usvojila taj mehanizam i predvidjela njegovo aktiviranje u slučaju kada iz određene zemlje dođe do drastičnog povećanja ilegalnih emigranata, ili takozvanih azilanata.

“Ta odluka stupa na snagu 9. januara naredne godine i potencijalno predstavlja veliku opasnost za zemlje Zapadnog Balkana, imajući u vidu to da je vizna liberalizacija jedno od trenutno najvećih dostignuća na evropskom putu”, rekao je Dačić i ukazao da “značajan broj azilanata dolazi u EU iz zemalja Zapadnog Balkana, a u Njemačku posebno iz Srbije”.

Premijer Srbije je naveo da ljudi iz Srbije koji traže azil u zemljama EU-a to najčešće čine iz ekonomskih razloga, pri čemu su najveći broj njih Romi i Albanci.

Poglavlja 23 i 24

Dačić je najavio da će biti poduzete sve mjere u cilju rješavanja tog pitanja i naglasio da je važno da i zemlje Unije preduzimaju mjere kada je riječ o skraćivanju rokova za rješavanje zahtjeva za azil, prenosi se na sajtu Vlade Srbije.

Prvog dana regionalnog foruma u Budvi govorilo se o saradnji policija zemalja regiona u borbi protiv trgovine narkoticima i ostalih oblika kriminala.

Dačić je tokom učešća na skupu u Budvi imao bilateralni sastanak s Cecilijom Malstrom, s kojom je razgovarao o poglavljima 23 i 24, a posebno o dijelu koji se odnosi na viznu liberalizaciju i ilegalne emigrante.

Premijer Srbije je razgovarao i s ministricom unutrašnjih poslova Makedonije Gordanom Jankuloskom i ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem.

Izvor: Agencije