BALPOL udružuje policije regije

Crna Gora je inicirala novi koncept regionalne saradnje tzv. Balkanski G-6, koji bi obuhvatio sve zemlje regije, osim Hrvatske koja prvog jula zvanično postaje dio Evropske Unije.

Jedna od zanimljivijih ideja je i formiranje balkanske policije, BALPOL-a koja bi se bavila suzbijanjem kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.

Je li takav prijedlog realan i šta o njemu misle države regije, u priči koja slijedi.

Kriminal, šverc, korupcija kočnice su cijele regije. No ako države Balkana prihvate prijedlog crnogorske vlade – te probleme ubuduće bi mogao rješavati i BALPOL – balkanska policija.

Nejasne ovlasti

“Kako bi tačno trebala da izgleda i čime sve da se bavi balkanska policija u CG vladi nemaju odgovor. Kažu, oni su dali ideju a na državama regiona je da je oblikuju”, kaže Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Inicijator ideje, šef crnogorske diplomatije ulazak Hrvatske u Uniju vidi kao poticaj za ostalih 6 država da se udruže. BALPOL ne mora biti posebno tijelo, objašnjava on.

“To ničim ne dovodi u pitanje obavezu da svaka zemlja ima operativni ugovor o saradnji sa Europolom ili sa Interpolom, to samo znači da je moguće u regionu imati jednu adresu, jednu kancelariju gdje ćemo razmjenjivati sva saznanja, sve podatke kako bismo se bolje iskoordinirali u cilju borbe protiv onoga sa čime se sve zemlje regiona suočavaju”, kaže Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Policije regiona već sarađuju i to daje rezultate, smatraju u Bosni i Hercegovini.

“Bilo je nekoliko uspješnih zajedničkih akcija koje su imale odjeka ne samo u regionu nego i u EU i šire ali o nekom udruživanju na taj način to je u ovom trenutku vrlo preuranjeno i mi u BIH mislimo da i Hrvatska treba da ostane dio te saradnje”, smatra Ana Trišić Babić iz Ministarstvoa vanjskih poslova BiH.

Inicijative G-6

Brojna neslaganja među državama regije, kakvo je i pitanje nezavisnosti Kosova, nisu razlog da koncepti balkanske policije i G-6 ne zažive, tvrdi Lukšić.

“Treba u drugi plan staviti ono što su nominalno politički problemi a skoncentrisati se na ono što može neposredno biti od interesa za građane naših zemalja kako bi mi opipljivim potezima pokazali da možemo da radimo u njihovom interesu”, dodaje Lukšić.

Koliko god dobro zvučala, ideja o balkanskoj policiji teško može donijeti neke značajne novine, kažu analitičari.

“Da se razmjenjuju podaci, da se možda jedna drugoj pomažu u obuci kadrova a ne vjerujem da će ta saradnja ići dotle da se stvore neke posebne snage za Balkan, mislim da to nije realno”, ocijenio je politički analitičar Branko Lukovac.

BALPOL je samo jedan od vidova saradnje koji predviđa inicijativa “Zapadnobalkanska šestorka”.

Osim Crne Gore, “G-6” činile bi Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Srbija.

Evropska unija pozdravila je ovu ideju.

Izvor: Al Jazeera