Baltik za zajedničku protivzračnu odbranu

Litvanski ministar odbrane je rekao da ih vanjske prijetnje potiču na veću saradnju (Al Jazeera)

Tri baltičke zemlje razmatraju zajednički sistem protivzračne odbrane s obzirom na napetu geopolitičku situaciji u regiji, objavili su ministri odbrane Litvanije, Latvije i Estonije.

“Namjeravamo analizirati mogućnost razvoja sistem protivzračne odbrane srednjeg dometa kako bismo ojačali naše odbrambene sposobnosti”, rekao je litvanski ministar odbrane Juozas Olekas, nakon susreta s baltičkim kolegama u Panevezysu, na sjeveru Litvanije.

“Vanjske prijetnje nas potiču na veću saradnju”, objasnio je on, aludirajući na susjednu Rusiju.

“Ne smijemo biti naivni kad je riječ o Vladi [ruskog predsjednika Vladimira] Putina u Kremlju. Njihova doktrina je višedimenzionalni sukob. Drže da su sa Zapadom u sukobu na brojnim nivoima, od informativnog sektora do privrednog. Putin je dokazao da je spreman preći na vojnu etapu”, insistirao je estonski ministar odbrane Sven Mikser.

Zahtjev Litvanije

Šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus izjavio je da Litvanija želi da bataljon NATO-a bude stalno raspoređen u toj zemlji kao “sigurnosna garancija”, a ne provokacija usmjerena protiv Rusije, koja je pojačala vojne aktivnosti u regionu Baltika.

Linkevičijus je u intervjuu za AP u srijedu rekao da odnosi Litvanije sa Rusijom “nisu jednostavni, nisu laki”, ali je izrazio nadu da dvije države mogu da imaju “normalne odnose” u budućnosti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će zahtjev Litvanije biti “pažljivo razmotren”, prenosi Tanjug.

Linkevičijus je istakao da zahtjev “nije eskalacija tenzija” sa Rusijom već bi se time implementirala odluka koju je NATO donio na samitu u Velsu u septembru da pojača prisustvo Alijanse u Istočnoj Evropi, posebno baltičkim državama.

“To nije zato što se pripremamo za rat. Ne. Mi samo pokušavamo da garantiramo svoju sigurnost”, kazao je Linkevičius.

Ukoliko NATO odluči da rasporedi bataljon u Litvaniji, to će biti blizu najzapadnije ruske enklave Kalinjingrada, koja se nalazi između Poljske i Litvanije i gdje su smještene važne vojne baze, navela je američka agencija.

Savezničke jedinice

Baltičke zemlje žele do samita NATO-a u Varšavi 2016. godine nastaviti razgovarati o mogućnosti trajnog prihvata savezničkih jedinica.

Trojica ministara su potvrdila solidarnost s Kijevom, ali ne razmatraju isporuku oružja Ukrajini.

Oni namjeravaju nastaviti pomagati u reformi ukrajinske vojske i zbrinjavati ranjene ukrajinske vojnike.

Tu je pomoć ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltarak ocijenio itekako potrebnom.

“Stanje je složeno i nepredvidivo. Od potpisivanja sporazuma u Minsku, 15. februara, 100 vojnika je ubijeno i 500 ranjeno”, naglasio je on i dodao da Ukrajina smatra da postoji velika opasnost od eskalacije sukoba.

Izvor: Agencije