Ban kritizirao Izrael zbog pogibije djece

Ban pozivao Izrael da poduzme konkretne i hitne korake (EPA)

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon snažno je kritizirao Izrael zbog smrti stotina palestinske djece tokom prošlogodišnjeg sukoba u pojasu Gaze i pozvao tu zemlju da osigura zaštitu djeci i civilima.

Ban je to rekao tokom rasprave na Vijeću sigurnosti UN-a o redovnom godišnjem izvješću Banovog ureda o djeci u oružanim sukobima, koji je naišao na kritike kad je objavljen prošle sedmice zbog toga što u njemu Izrael i palestinska grupa Hamas nisu uvršteni na popis država i grupa koje krše prava djece.

U izvješću se navodi da je tokom 50-dnevnog rata u Gazi prošle godine umrlo najmanje 557 palestinske djece i četvero izraelske, dok je ranjeno 4249 palestinske i 22 izraelske djece.

Patnja djece

Ban je u raspravi u Vijeću izjavio kako je duboko potresen patnjama djece uzrokovanim izraelskim vojnim operacijama.

“Pozivam Izrael da poduzme konkretne i hitne korake, uključujući i reviziju sadašnje politike i prakse, u cilju zaštite i sprečavanja ubijanja i sakaćenja djece, i da poštuje posebnu zaštitu koju uživaju škole i bolnice”, rekao je Ban.

Izrael je odbacio Banove kritike, ocijenivši apsurdnim da se u izvješću poklanja nesrazmjerna pažnja Izraelu.

“Ispada da nema granice licemjerstvu“, istakao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu i proglasio četvrtak ´crnim danom´ za UN.

Ban je u srijedu izrazio zabrinutost nakon što je egipatski sud potvrdio smrtnu kaznu za bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija zbog toga što su Ujedinjeni narodi protiv smrtne kazne u svim okolnostima.

Izvor: Agencije