Oglasi

Ban pozdravio dijalog Beograda i Prištine

Dvije strane sposobne prevazići prepreke nastale zbog različitih interpretacija dogovora i voljne su krenuti naprijed, smatra generalni sekretar UN-a.
Ban: Sada treba uslijediti potpuno provođenje ovih i drugih sporazuma postignutih tokom prošlih sastanaka u okviru dijalogaAFP/Getty

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon pozdravio je "konstruktivne korake" u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, izražavajući nadu da će on postepeno dovesti do normalizacije odnosa i uspostavljanja trajnog mira u regiji.

Ban je u svom redovnom tromjesečnom izvještaju naveo da su u prethodnom periodu, od 16. jula do 15. oktobra, načinjeni pozitivni pomaci u nastojanjima da se provedu dogovori postignuti u dijalogu uz posredovanje Evropske unije (EU).

"Pozdravljam uvjeravanja Beograda i Prištine u pogledu njihove spremnosti i posvećenosti da nastave snažno angažiranje u dijalogu, kako bi se riješila sporna pitanja mirnim putem i u cilju održanja njihove zajedničke evropske perspektive", navodi se u izvještaju o misiji UN-a na Kosovu, koji je objavljen na internetskoj stranici svjetske organizacije.

"Posljednjih nekoliko mjeseci pokazali su da su strane sposobne prevazići prepreke nastale zbog različitih interpretacija dogovora i da su voljne krenuti naprijed", istakao je Ban.

Trajni mir u regiji

On je ocijenio da "konstruktivni koraci poduzeti tokom ovog perioda u pogledu zajedničkog upravljanja administrativnim prijelazima i regionalne saradnje daju osnovu za optimizam".

Šef UN-a je ukazao da nakon ovih koraka sada treba uslijediti potpuno provođenje ovih i drugih sporazuma postignutih tokom prošlih sastanaka u okviru dijaloga.

"Radujem se nastavku dijaloga i nadam se da može biti stvoren podsticaj kako bi se Beograd i Priština postepeno, ali sigurno kretali ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju trajnog mira u regiji", kazao je Ban, a prenosi Tanjug.

On je u izvještaju, koji će Vijeće sigurnosti UN-a razmatrati 27. novembra, istakao da je u prethodnom tromjesečju sigurnosna situacija na Kosovu bila "pretežno mirna", ali je ukazao na to da sigurnosni incidenti i dalje izazivaju zabrinutost.

Generalni sekretar UN-a je pozvao lidere u Beogradu i Prištini, kao i lokalne vlasti, da pokažu "uzdržanost, strpljenje i dobru volju neophodnu kako bi se postiglo održivo rješenje".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.