Oglasi

Ban pozdravio kandidaturu Crne Gore

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon pozdravio je kandidaturu Crne Gore za članstvo u Vijeću UN-a za ljudska prava.
Ban je ocijenio da je Crna Gora, premda mala, vrlo aktivna država kada je riječ o njenom djelovanju u sistemu UN-awww.gov.me

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon pozdravio je u petak, u razgovoru sa šefom crnogorske diplomatije Nebojšom Kaluđerovićem, kandidaturu Crne Gore za članstvo u Vijeću UN-a za ljudska prava, saopćeno je iz crnogorske Vlade.

Ban je tokom sastanka s Kaluđerovićem u New Yorku kazao da su ljudska prava jedan od stubova nosilaca sistema UN-a, navedeno je u saopćenju.

On je, kako se navodi, ocijenio da je Crna Gora, premda mala, vrlo aktivna država kada je riječ o njenom djelovanju u sistemu UN-a, ukazujući na pozitivnu ulogu Podgorice u oblasti regionalne saradnje.

Generalni sekretar je, također, nedavno održane parlamentarne izbore okarakterizirao kao demokratske i transparentne, naglasivši da je to još jedan jasan pokazatelj jačanja već stabilne demokratije u Crnoj Gori.

Poštivanje ljudskih prava

Pozdravio je otvaranje pregovora s Evropskom unijom (EU) i istakao da lično u potpunosti podržava integracione procese kojima teži Crna Gora.

Ban je pozitivno ocijenio aktivnost i ulogu UN tima u Crnoj Gori i postignuti nivo saradnje.

Kaluđerović je, kako je saopćeno, istakao da će Crna Gora, imajući u vidu njenu posvećenost poštovanju ljudskih prava, dati značajan doprinos aktivnostima Vijeća UN-a za ljudska prava, kao što je i do sada u cjelini podržavala njegov rad.

U organizaciji Stalne misije Crne Gore pri UN-u, a povodom kandidature ove zemlje za članstvo u Vijeću UN-a za ljudska prava, Kaluđerović je priredio prijem, kojem je prisustvovao veliki broj stalnih predstavnika i drugih diplomata zemalja članica UN-a, kao i zvanice iz sistema UN-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.