Ban: UN nije ispunio zadatak u Srebrenici

Bosna i Hercegovina može računati na Ujedinjene narode (UN) kao partnera, a budućnost regije je u Evropskoj uniji, poručio je generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon na početku svoje posjete Bosni i Hercegovini.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Adisa Ruždić, on se u Sarajevu u srijedu sastao sa članovima Predsjedništva BiH, a potom i ostalim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je susret s generalnim sekretarom UN-a bila prilika da se istakne pomoć koju je međunarodna agencija pružala toj zemlji.

Ali, kako je dodao Izetbegović, ne smiju se zaboraviti ni greške pojedinaca u UN-u i genocid u Srebrenici, gdje će on i Ban u četvrtak odati počast žrtvama genocida.

Eurointegracije i saradnja

Ban je kazao kako je došao u posjetu zemljama zapadnog Balkana kako bi istakao napredak, ali i pozvao sve da se okrenu budućnosti.

„Ovaj trenutak je od ključne važnosti, regija kao cjelina je u procesu transformacije, trendovi usmjereni na šire evropske integracije i integracije sa ostatkom svijeta će unaprijediti pomirenje i osnažiti vladavinu zakona, ljudskih prava i demokratskih institucija“, kazao je on.

U obraćanju bh. parlamentarcima, generalni sekretar UN-a govorio je o evropskoj budućnosti BiH i regije, ali i potrebi dijaloga i regionalne saradnje, kao što je koordinacija u suđenjima i istrazi ratnih zločina.

Govorio je i o Srebrenici kao jednom od najmračnijih poglavlja savremene historije.

„Ujedinjeni narodi nisu ispunili svoju odgovornost. Međunarodna zajednica nije spriječila genocid koji je uslijedio. Ali naučili smo lekciju iz tog užasa“, kazao je Ban.

„Ogroman broj muškaraca i dječaka izgubio je život u Srebrenici, bespotrebno i divljački. Ali isto tako, Srebrenica je izrodila novu odlučnost međunarodne zajednice da se dostigne pravda, da se insistira na odgovornosti, da se zaštite civili.  Zajedno radimo više da spriječimo zločine. Dovodimo počinioce pred lice pravde. Brinemo se za žrtve seksualnog nasilja i radimo na tome da pređemo sa riječi na djela“.

U julu 1995. Srebrenica je bila zaštićena zona UN-a.
 
U Srebrenici su snage Vojske Republike Srpske, uz pomoć paravojnih jedinica iz Srbije, pobile više od 8.000 ljudi, uglavnom bošnjačkih muškaraca i dječaka.
 
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid.

Ban je bh. političarima poručio: „Došli ste daleko, a put se nastavlja. Sada je na vama da odredite šta će Bosna i Hercegovina značiti za buduće generacije“.

Novo poglavlje

Ban je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u BiH na dvadesetu godišnjicu članstva ove zemlje u UN-u.
 
Ocijenio je da je BiH napravila značajne korake jer nakon rata ponovo izgrađuje multietničko društvo. 
 
“Demokratske promjene su teške i neujednačene u svim zemljama. Izazovi su čak i veći, jer se javljaju kao posljedica rata, ali Bosna i Hercegovina otvara novo, važno poglavlje. Zadržavajući čvrsto usmjerenje ka zajedničkoj budućnosti je ono što moramo raditi, jer je to od suštinske važnosti za izgradnju funkcionalne, djelotvorne države koja će osigurati bolji prosperitet i stabilnost i napredak”, kazao je generalni sekretar UN-a.
 
Ranije u srijedu Ban je boravio u Makedoniji, gdje je najavio da da će razgovarati i sa grčkim premijerom o ubrzanju procesa rješavanja spora oko imena Makedonije koji već nekoliko godina blokira ulazak ove zemlje u NATO i početak pregovora sa Evropskom unijom. 
 
Izvori: Al Jazeera