Ban upozorio Ahmadinejada na opasnu retoriku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon upozorio je predsjednika Irana Mahmouda Ahmadinejada na opasnosti zapaljive retorike tokom nedjeljnog susreta u New Yorku pred ovosedmično zasjedanje generalne skupštine UN-a.

Generalni sekretar UN-a je upozorio na potencijalno štetne konsekvence zapaljive retorike, retorike suprotstavljanja i prijetnji više država sa Bliskog istoka, navedeno je u saopćenju službe za odnose sa javnošću Banove kancelarije, prenio je Reuters.

Ban je rekao Ahmadinejadu i da Iran treba “preuzeti neophodne mjere kako bi pridobio povjerenje međunarodne zajednice da je njegov nuklearni program isključivo miroljubive prirode”.

Preventivni napad

Komandant elitne iranske vojske Čuvari revolucije Amir Ali Hajizadeh u izjavio je u nedjelju da bi Iran mogao izvesti preventivni napad ako se Izrael bude pripremao za napad na tu zemlju.

“Ako dođe do vojnog sukoba između Izraela i Irana više ništa neće biti predvidivo i to će prerasti u Treći svjetski rat”, izjavio Hajizadeh za iransku TV mrežu na arapskom “Al-Alam”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je, s druge strane, da bi Izrael mogao napasti iranske nuklearne ciljeve i kritizirao stav američkog predsjednika Baracka Obame da treba dati više vremena sankcijama i diplomatiji u namjeri da se Iran spriječi da dođe do atomske bombe.

Nuklearno oružje

Iran negira da pokušava napraviti nuklearno oružje i ističe da je njegova nuklearna politika miroljubiva i usmjerena ka dobijanju električne energije.

Dvojica zvaničnika su, također, razgovarali i o Siriji, jer je Iran optužen da koristi civilne letjelice da bi prevozio vojni personal i velike količine oružja preko iračkog zračnog prostora kako bi pomogao sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da slomi otpor pobunjeničkih snaga u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije