Ban upozorio učesnike konferencije u Kataru

Ban: Osjećamo moralnu odgovornost, a vi, ministri i čelnici, imate političku odgovornost za buduće naraštaje (AFP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon izjavio je u utorak u Dohi da “računa na snažno zauzimanje” oko 190 država učesnica klimatske konferencije kako bi se do kraja sedmice postigao dogovor o Kyotu 2 i o finansijskoj pomoći državama u razvoju.

“Doista računam na snažno zauzimanje s vaše strane”, rekao je Ban u govoru.

“Osjećamo odgovornost, moralnu odgovornost, a vi, ministri i čelnici, imate političku odgovornost za buduće naraštaje.”

Ministri energetike, okoline i vanjskih poslova počeli su stizati u utorak u Dohu, gdje u petak trebaju završiti pregovore počete 26. novembra.

Glavna pitanja koja trebaju riješiti su druga faza Kyota i finansijska pomoć državama na jugu.

Ban je rekao da postoje “različita, optimistična i pesimistična, predviđanja” o završetku konferencije o klimatskim promjenama u Dohi.

“No, mi moramo raditi na optimističnoj osnovi, u protivnom neće biti rezultata.”

Generalni sekretar UN-a kazao je da konferencija u Dohi mora označiti početak “novog razdoblja zauzimanja za protokol iz Kyota” i pokazati “snažnu zauzetost za globalne prilike koja će od 2015. godine biti pravno obvezujuća”.

Pomoć Jugu

Protokol iz Kyota obavezuje samo industrijski razvijene države da smanje količinu stakleničkih plinova koje ispuštaju u atmosferu, osim velike iznimke Sjedinjenih Američkih Država, koje ga nisu ratificirale.

Međunarodna zajednica odlučila je da će do 2015. godine donijeti sporazum kojim će ovaj put biti obuhvaćene sve države, pa tako i dva najveća onečišćivača, Kina i SAD, koji treba stupiti na snagu 2020. godine.

Što se tiče važnog pitanja finansijske pomoći siromašnim državama Juga, Ban je ocijenio da se “treba dogovoriti o srednjoročnoj pomoći do 2015. godine”.

Uz to je pozvao da se nedavno osnovan Zeleni fond “puni” sa 100 milijardi dolara na godinu, koje su do 2020. godine obećale bogate države.

Fond je za sada tek “prazna ljuštura”, kazao je.

Države u razvoju traže do 2015. godine 60 milijardi dolara kako bi osigurale prelaz između vanredne pomoći o kojoj je odlučeno 2009. godine i koja iznosi 30 milijardi dolara za period 2010-12. i obećanih 100 milijardi dolara.

Izvor: Agencije