Ban: Za humanitarnu pomoć potrebno 245 milijardi dolara

Završen je prvi svjetski humanitarni samit u Istanbulu.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda pozvao je svijet da pokaže da predstavlja jedinstveno čovječanstvo podijeljene odgovornosti.

Ban Ki-moon očekuje da lideri država preduzmu veće napore na suzbijanju humanitarne krize na globalnom nivou.

“Možemo biti ponosni na ono što smo postigli. Sada to moramo provesti u djelo zajedno. Istovremeno, malo je razočaravajuće što neke svjetske vođe nisu mogle biti ovdje, pogotovo one na čelu grupe G7, izuzev Angele Merkel. Jer oni su najveći donatori za humanitarne akcije, ali pozivam na njihov veći angažman za političko rješenje”, kazao je on.

Zbrinjavanje sirijskih izbjeglica

Ban je najavio veliki sastanak u New Yorku u septembru, na kojem će se raspravljati o velikim migracijama ljudi.

“Godišnje potrebe za humanitarnu pomoć u svijetu tokom 15 godina su porasle 12 puta, te dostigle 245 milijardi dolara. Nažalost, izgleda da će se krize u svijetu i dalje nastaviti”, rekao je Ban.

Učesnici samita preuzeli su 1.500 obaveza, ali je moralna odgovornost na njima da te obaveze provedu u djelo, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da je samit u Istanbulu bio nada za one koji traže i trebaju humanitarnu pomoć te da ih svijet ne smije iznevjeriti.

Kazao je da Sirija treba biti primjer šta se dešava kada globalna akcija nedostaje.

Generalni sekretar Međunarodne federacije Crvenog križa Elhadj As Sy govorio je za Al Jazeeru o globalnoj akciji “1 milijarda”.

U saradnji sa privatnim sektorom, namjeravaju umrežiti sistem i povezati milijardu ljudi, radeći na tome da zajednice postanu otporne na krize.

“Definitivno smatramo da će se nakon ovog samita krenuti u realizaciju zaključaka, jer se već radi na ovim problemima. Sada se postavlja pitanje kako da nastavimo i proširimo pozitivne rezultate do kojih smo došli. Također, obaveze koje su preuzete na ovoj konferenciji moramo pretočiti u konkretne aktivnosti, odnosno osigurati dodatno finansiranje na lokalnom nivou”, rekao je As Sy.

Prvi svjetski humanitarni samit u historiji u Turskoj okupio je predstavnike 180 od ukupno 193 zemlje članice UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije