Ban: Zaustaviti gradnju nelegalnih naselja

Ban Ki-moon i Benjamin Netanyahu tokom susreta u srijedu u Jerusalemu (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao je u srijedu da se zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje Palestinci namjeravaju proglasiti svoju nezavisnu državu, koja će obuhvatiti i Pojas Gaze.

Ban je uputio taj poziv na početku posjete Izraelu i palestinskim teritorijama, čiji je cilj da doprinese nastavku razgovora između izraelskih i palestinskih pregovarača o povratku za pregovarački sto.

Direktni pregovori između Izraela i Palestinaca su u zastoju od kraja septembra 2010. godine.

“Nalazimo se u kritičnom momentu za Izrael i region. Nadam se da će se nastaviti direktni, česti razgovori između strana”, rekao je Ban.

On se sastao s predsjednikom Izraela Shimonom Peresom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i šefom diplomatije Avigdorom Liebermanom.

Na konferenciji za novinare s Banom, Netanyahu je rekao da bi o zamrzavanju izgradnje naselja trebalo diskutirati u pregovorima s Palestincima, a ne da to bude preduvjet za takve pregovore.

Osnova pregovora

“Naselja nisu ključ sukoba, već jedna od posljedica. Sukob je počeo 50 godina prije nego što je bilo naselja”, kazao je Netanyahu.

U preko 100 naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu danas živi oko pola miliona jevrejskih naseljenika.

Naselja se smatraju nelagalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

Palestinska strana odbija se vratiti za pregovorački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju naselja i ne prihvati linije razdvajanja prije rata 1967. godine, u kom je osvojena Zapadna obala i Pojas Gaze, kao osnovu pregovora o budućim granicama.

Ban je u srijedu istakao da nastavak širenja naselja ne pomaže mirovnom procesu.

“Oni se trebaju uzdržati od daljeg naseljavanja zarad mirovnih razgovora. To bi mogao biti način izražavanja gestova dobre volje”, rekao je Ban.

Direktni pregovori između Izraela i Palestinaca su u zastoju od kraja septembra 2010. godine.

Na inicijativu četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika – UN, SAD, Evropska unija (EU) i Rusija – predstavljene u septembru prošle godine, dvije strane su u januaru održale pet rundi razgovora u jordanskoj prijestonici Amanu u pokušaju da pronađu formulu za obnovu pregovora.

Odgovor Netanyahua

Razgovori su završeni bez rezultata, a Ban je samo jedan u nizu zvaničnika koji pokušavaju doprinijeti njihovom nastavku.

U okviru tih razgovora dvije strane bi trebalo iznijeti svoje prijedloge o budućim granicama i sigurnosti, što su Palestinci učinili, a Izrael još nije.

Na osnovu plana četvorke, mirovni sporazum bi trebalo postići do kraja ove godine.

Ban je zato u srijedu pozvao izraelsku stranu da to učini.

Na osnovu plana četvorke, mirovni sporazum bi trebalo postići do kraja ove godine.

Odgovarajući na Banov poziv, Netanyahu je istakao da on priznaje da “treba biti sporazuma, najvjerovatnije bolnog sporazuma, imajući u vidu naša osjećanja prema ovoj historijskoj zemlji”.

On, međutim, smatra da je stvarni razlog sukoba palestinsko odbijanje da se Izrael prizna kao domovina jevrejskog naroda.

Izvor: Agencije