Bandić i ostali osumnjičeni pred Uskokom

Smješeći se okupljenim novinarima zagrebački gradonačelnik odvezen je policijskim vozilom nešto prije 20 sati iz sjedišta Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici u Zagrebu nakon što je pred Uskokovim istražiteljima večeras odbacio bilo kakvu povezanost s korupcijom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu, zbog čega je u nedjelju uhapšen sa svojim najbližim saradnicima.

„Vi znate da ja, iako bih vrlo rado s vama podijelio ovo o čemu se radi, ali znate da me zakon priječi i ne mogu. Ne mogu vam reći na koji način i kako smo se branili jer to predstavlja odvjetničku tajnu. Ono što mogu reći je da je porekao kompletan učin kaznenih djela koje mu se stavljaju na teret“, kazao je Bandićev advokat Krešimir Krsnik.

Ponovio je raniju ocjenu da je hapšenje zagrebačkog gradonačelnika trebalo skrenuti pažnju s „povijesnog suđenja koje se vodi u Njemačkoj“, misleći pritom na postupak protiv jugoslovenskih, ali i hrvatskih špijuna Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Iako je kazao da sada još nije poznato hoće li tužiteljstvo protiv Bandića pokrenuti istragu i zatražiti pritvor iz neslužbenih izvora bliskih istrazi se doznaje da će Uskok za Bandića, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Na pitanje ima li Bandić razloga za zadovoljstvo, Krsnik je kazao da, uprkos novinarske zantiželje, o tome ne može razgovarati na taj način. No, i kada je nakon cjelodnevnog pretresa svog ureda u Gradskom poglavarstvu oko 18:30 sati dovođen u sjedište Uskoka, Bandić za razliku od ostalih osumnjičenika nije prekrivao lice ili se pokušavao skriti od novinara i objektiva.


U sjedište Uskoka oko 18:30 sati doveden je uhapšeni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kako bi ga tužitelji ispitali u jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga.

Bandić je u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici doveden policijskim vozilom, a za razliku od ostalih osumnjičenika nije prekrivao lice ili se pokušavao skriti od novinara i objektiva.

Dvadesetak minuta kasnije u tužiteljstvo je ušao i Bandićev advokat Krešimir Krsnik koji nije želio davati izjave, rekavši tek da je on ozbiljan advokat.

Nešto prije 17 sati u Uskok je, nakon pretresa poslovnih prostora, doveden i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, a nakon njega je u zgradu u Gajevu ušao je i advokat Mate Matić.

„S obzirom na stanje predmeta ja sam uvjeren da ćemo dati sve od sebe da probamo dokazati da zaista nismo ništa počinili izvan okvira zakonitog postupanja. Prema tome ja vjerujem da on nema nikakvog razloga za taktiziranjem“, kazao je Matić odgovarajući na pitanje hoće li se Pripuz braniti šutnjom ili iznositi „aktivnu obranu“.

Kada je nakon sat i pol vremena Matić izašao iz tužiteljstva kazao je da je njegov branjenik rekao sve što je važno i odgovarao na sva pitanja.

„To je nažalost sve što vam mogu ovdje reći, s obzirom da je preuzeta obveza tajnosti. Vidjet ćemo kakav će zaključak tužiteljstvo donijeti. Ja vjerujem da pravosuđe funkcionira. Vjerujem u pravnu državu i vjerujem u pozitivan ishod“, kazao je Matić.


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić komentirala je u ponedjeljak u Luksemburgu hapšenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i niza njegovih saradnika riječima „neka institucije rade svoj posao“.

„Kako ide ono: ‘neka institucije rade svoje posao'“, rekla je Pusić zamoljena da komentira hapšenja u Zagrebu.

Šefica diplomatije Hrvatske, koja u Luksemburgu učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, rekla je kako nije na političarima da se u to miješaju.

„Mislim da bi bio pogrešan trenutak da bi se bilo tko od političara nekome dodvoravao, ‘hofirao’, branio ili napadao. Sada je to u domeni pravosuđa i s tog stajališta treba promatrati cijelu situaciju. Ne pada mi na pamet da se u to petljam“, dodala je.


Tokom poslijepodneva, policija u sjedište Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) u zagrebačkoj Gajevoj ulici na ispitivanje dovodi osumnjičenike u jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga. Neki od njih se brane „aktivno“, dok drugi ne žele odgovarati na pitanja istražitelja.

U policijskom vozilu u 15 sati na ulazu u Uskok zapažen je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, jedan od najbližih saradnika uhapšenog gradonačelnika Milana Bandića koji je oko 14:30 sati odvezen iz garaže Gradskog poglavarstva gdje je policija od jutra pretresala službene prostorije.

Bandićev advokat Krešimir Krsnik novinarima je ponovio da je Bandić nakon pretresa ide u Uskok te da je uhapšen kako bi se skrenula pažnja s „važnijeg suđenja“ bivšim jugoslovenskim špijunima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj.

Ljubičić je, poput ostalih, u Gajevu dovezen u policijskim neoznačenim vozilima zatamljenih stakala. Njegov advokat Veljko Miljević kazao je dolazeći u Uskok oko 15:30 sati da Ljubičić čeka ispitivanje te da će iz pouke o pravima doznati inkriminacije u cijelosti.

„Onda ćemo vidjeti kakvu ćemo obranu iznositi. U svakom slučaju će biti poricanje djela, to smo još jučer vidjeli prema onoj pouci koja nam je uručena prije prve službene radnje PNUSKOK-a. Ako je ova pouka o pravima identična, a trebala bi biti očito je da ćemo poreći djelo, jer s takvom inkriminacijom Ljubičić nema nikakve veze“, kazao je Miljević.

Pred novinare je prvi izašao advokat Vladimir Terešak koji zastupa vlasnika firme Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Terešak, koji je na suđenju u slučaju Fimi media bio predstavnik HDZ-a, potvrdio je da je Mihaljević osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlasti, dok je njegova kompanija 18 okrivljena kao pravna osoba.

„Detalje zahtjeva za istragu vidio nisam samo pouku o pravima. Dakle u ovom trenutku ne mogu govoriti o činjenicama koje mu se stavljaju na teret. No, u globalu se radi o zamjeni zemljišta s gradom Zagrebom“, kazao je Terešak. Dodao je da se Mihaljević branio šutnjom, odnosno da nije želio iznositi odbranu prije uvida u spis, što će im navodno biti omogućeno tek za dva do tri dana.

Pojasnio je i da bi osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor sutra trebali biti dovedeni pred suca istrage.

Za razliku od Mihaljevića, tzv. aktivnu odbranu iznosila je zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić. Njen advokat Jozo Mimica kazao je da je Bravić osumnjičena za zloupotrebu položaja, no detalje nije želio otkriti.

Uz Bandića, Ljubičića, Mihaljevića, Ines Bravić i tzv. kralja otpada Petra Pripuza, za korupciju u Zagrebačkom holdingu i poglavarstvu terete se direktori ZET-a Ivan Tolić, Čistoće Miljenko Benko i Plinare Ante Dodig.

Na pretres prostorija u poglavarstvu jutros je doveden pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco, a među privedenima su i pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, glavni sekretar Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović te Ivan Jurčić, Ivan Markuš, Dragutin Kosić.

Kriminalističko istraživanje, kako agencija Hina neslužbeno saznaje, provodi se i nad firmama, među ostalim i u vlasništvu Pripuza.

Prema službeno još uvijek nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od stotinu policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal, počela upravo zbog 7,5 miliona kuna (nešto više od milion eura) „teškog ugovora“ ugovora grada s Pripuzovom kompanijom za zbrinjavanje otpada.

No, na meti istražitelja, osim poslova s otpadom, navodno su i zamjene gradskih zemljišta, sumnjiva zapošljavanja, odnosno „trgovanje utjecajem“, a vjerojatno i nezakonitosti u predsjedničkim izborima 2009. godine.

Jedino je Ljubičićev advokat do sada potvrdio da se dugogodišnjm Bandićevom saradniku na teret stavlja kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu.


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović besmislicom je danas nazvao tvrdnju predsjednika HDZ-ove zagrebačke organizacije Andrije Mikulića koji je, kometirajući hapšenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kazao kako se „osjetilo da nešto ne štima od kada Josipovićev glavni operativac iz ZAMP-a Marko Vojković više ne kadrovira u Zagrebačkom holdingu“.

„Kao prvo, on nije moj operativac, ne znam što je radio u Holdingu i, prema tome, na ovakve besmislice ne treba poseban komentar“, rekao je Josipović u emisiji ‘S predsjednikom uz kavu’ Hrvatskog radija, prenosi Hina.

Jedan od razloga zbog kojih je Bandić jučer uhapšen navodno je i finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2009. godine, no Josipović kaže kako se tada nije bavio izvorima finansiranja svog protivkandidata.

„Istinu govoreći, nisam se time bavio, to je posao DORH-a. Sada kad je došlo do uhićenja, pozivam sve nas koji smo u politici da svojim izjavama ne utječemo na pravosuđe, da pustimo pravosuđe da svoj posao obavi u miru i bez pritisaka“, kazao je Josipović.

Na pitanje je li očekivao ranije hapšenje Bandića, s obzirom da je i sam u kampanji govorio o aferama zagrebačkog gradonačelnika tvrdeći da Bandić „nudi blato i prljavštinu“, Josipović je odgovorio kako su to bili podaci o kojima se javno govorilo.

„Sada, kad je to ušlo u pravosudnu fazu, više o tome nemam pravo govoriti ni ja niti bilo tko drugi. O tome može samo pravosuđe“, ponovio je.

Josipović ne vjeruje u tumačenje da se Bandićevim hapšenjem pokušava skrenuti pažnja  sa suđenja bivšim čelnicima UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću u Njemačkoj.

„Iskreno govoreći, ne vidim nikakvu vezu između ta dva postupka. Za oba očekujem da se provedu potpuno zakonito i pravedno“, poručio je.

Josipović tumači da će eventualni prijevremeni izbori u Zagrebu ovisiti o razvoju događaja u konkretnom procesu.

„To ovisi o razvoju stvari u predmetu. Vidjeli smo i neke druge slučajeve, onoga trenutka kad je dužnosnik dao ostavku išlo se u nove izbore“, kazao je hrvatski lider i dodao kako lično smatra da ljudi koji su pod istragom ne bi trebali vršiti javne dužnosti.

„To sam rekao i u nekim prethodnim slučajevima, ali ja na to ne mogu utjecati“, dodao je.


U jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija, čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga policija je danas nastavila pretraživati ured gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suosumnjičenika koji bi u popodnevnim satima trebali biti dovedeni na ispitivanje u USKOK.

Osim Bandića, na pretres svojih ureda, nakon noći u policijskom pritvoru, jutros su dovedeni i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te vlasnik CIOS-a Petar Pripuz.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od 100 policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal, počela upravo zbog milijun eura “teškog” ugovora Grada Zagreba s Pripuzovom tvrtkom za zbrinjavanje otpada.

No, na meti istražitelja, osim poslova s otpadom, navodno su i zamjene gradskih zemljišta, sumnjiva zapošljavanja, odnosno “trgovanje utjecajem”, a vjerojatno i nezakonitosti u predsjedničkim izborima 2009. godine, prenosi HINA.

S obzirom na veliki broj osumnjičenika koje treba ispitati u USKOK-u, a prije nego što se protiv njih pokrene tzv. državnoodvjetnička istraga, očekuje se da će oni za koje tužiteljstvo zatraži istražni zatvor tek sutra biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Iz dosadašnje prakse proizlazi da se u istražnom zatvoru zadržavaju oni koji “ne surađuju”, odnosno da se osumnjičenicima koji detaljno iznesu svoje ‘aktivne obrane’ dozvoljava obrana sa slobode.


Hapšenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te mogući sudski proces protiv njega odrazit će se na političku scenu i dovesti do nove preraspodjele snaga između političkih stranaka u Zagrebu, od čega bi najviše koristi mogle imati dvije najveće stranke, smatraju analitičari.

„Onemogućavanjem Bandićevog političkog djelovanja zbog sudskog procesa, doći će do političke borbe što će rezultirati novom raspodjelom snaga prije svega između velikih stranaka ali i nekih manjih unutar hrvatskog političkog tijela“, ocijenio je za agenciju Hina Ivan Rimac.

Zagreb je najvažnija politička sredina u Hrvatskoj kako po političkom utjecaju tako i po ekonomskoj moći gradonačelnika što je posebno izraženo nakon formiranja Zagrebačkog holdinga, koji gradonačelniku daje veliku ekonomsku moć, ističe Rimac.

Milan Bandić prvo je bio zagrebački gradonačelnik kao član SDP-a a zatim kao nezavisni kandidat. U prvom razdoblju osiguravao je prisutnost SDP-a u Zagrebu a zatim je, nakon što je izbačen iz te stranke, predstavljao prostor glasačkih preferencija koje nisu išle u korist ni SDP-u niti HDZ-u, a koji će stranke pokušati vratiti.

Ivan Šiber smatra kako će, ukoliko dođe do pokretanja sudskog postupka protiv Bandića, to dovesti do rasipanja njegovog biračkog tijela, pa takva situacija može ići u korist SDP-u i HDZ-u kojima je Bandić oduzeo veliki dio biračkog tijela u Zagrebu.

Jedna trećina Zagrepčana svoj glas je dala Bandiću upravo zbog nezadovoljstva velikim strankama, a budući da je sada tu i ORaH, pitanje je kome bi se oni priklonili na idućim izborima. Posljedica bi mogla biti, smatra Šiber, još veća apstinencija na lokalnim izborima.

Ivan Zvonimir Čičak drži kako je, zbog vremena u kojem se dogodilo hapšenje Bandića, riječ o političkom procesu kojim se želi svratiti pozornost javnosti sa suđenja Josipu Perkoviću i s predstojećih predsjedničkih izbora.

„Cilj je da se skrene pozornost sa suđenja Perkoviću i kompromitirajućeg ponašanja Vlade, Predsjednika i DORH-a oko tog suđenja, te s predsjedničkih izbora kako ljudi ne bi pratili što se govori u kampanji, a ne vidim da se išta govori“, kaže Čičak i upozorava kako ne treba žuriti s osudama Bandića već pustiti da stvari idu svojih tokom i da započne sudski proces.

„Ne želim se ponašati kao Josip Kregar i Mirela Holy koji su ga unaprijed osudili. Nemojte podcjenjivati Milana Bandića kao osobu, on ima veliku potporu naroda, to neće lako proći.“

Jedan od kritičara Milana Bandića Dražen Lalić, koji je prije šest godina zajedno s 26 javnih osoba javno zatražio Bandićevu smjenu zbog korupcije, danas kaže kako se ne naslađuje njegovim hapšenjem, no očekuje da će se narednih dana mnogi naslađivati, a ponajprije pripadnici političke elite koji su godinama šutjeli.

„Osobno se ne naslađujem, dobro ga poznajem, skupa smo radili 30 godina i smatram da ima nešto dobro i ljudsko u njemu, ali kao građanin na javnoj razini nisam odobravao njegove postupke“, izjavio je Lalić za Hinu.

On ističe kako je ovo prilika da se podsjeti na brojne osobe, poput Urše Raukar, Vilija Matule, Josipa Kregara, Teodora Celakovskog, koji su išli protiv struje, suprotstavljali se organiziranom kriminalu i korupciji u Zagrebu te zbog toga trpjeli posljedice.

„Treba podsjetiti i na političare koji su šutjeli. Puno je vode ispod Save proteklo dok je Zoran Milanović odlučio maknuti Bandića iz Zagreba. Prošle su godine i godine u kojima se šutjelo o korupciji i mislim se svi oni danas trebaju pokriti ušima“, izjavio je Lalić.


Na društvenim mrežama, čim je objavljena vijest o privođenju zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, pokrenuo je nekoliko grupa podrške.

Uz Bandićeve fotografije s njegovih svakodnevnih aktivnosti, korisnici Facebooka ostavljaju poruke kojim osuđuju istražne akcije, hvale gradonačelnika i prozivaju druge političare, no ima i onih koji pozdravljaju njegovo privođenje.


Privedeni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na svojoj funkciji po zakonu može ostati do eventualne pravomoćne sudske presude, do koje može proći i nekoliko godina, ili dok sam ne da ostavku, tumači stručnjak za javnu upravu Ivan Koprić.

Ipak podsjeća da su lokalni čelnici u dosadašnjim sličnim slučajevima, pritisnuti pritvorom, podnosili ostavke.

„Do eventualne pravomoćne presude može proći par godina pa se može dogoditi da Bandiću prije toga istekne mandat, no u dosadašnjim sličnim slučajevima događalo se da se na čelnike gradova i županija radi pritisak, odnosno da ih se ne pušta iz pritvora dok ne podnesu ostavku“, rekao je Koprić za agenciju HINA.

Podsjetio je na slučajeve bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, kojima je, pod optužbom za koruptivna kaznena djela, pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke produljivan sve dok nisu podnijeli ostavke na te dužnosti.


Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku Miroslav Tuđman (HDZ) pozvao je DORH da što prije izađe s informacijama o tome što zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću stavlja na teret, odnosno da podigne optužnicu kako se Bandićevo hapšenje ne bi interpretiralo kao politički motivirano.

“Mogu komentirati samo u svoje ime, budući da Odbor o tome nije raspravljao. Danas ne znamo o čemu se radi, za što su gospodin Bandić i drugi optuženi, a mislim da bi DORH morao što prije izaći s time što ima, podignuti optužnicu, a ne čekati mjesecima. Tim više što smo prije pet godina, kad su bili predsjednički izbori, na Wikileaksu vidjeli da je tadašnji državni odvjetnik američkom veleposlaniku rekao ‘još nemamo ništa protiv Bandića’, a uoči izborne šutnje glasnogovornik DORH-a je rekao kako ima stvari koje se protiv Bandića pokreću. Nakon pet godina, bio bi red da se odmah izađe u javnost, a ne da se ostavlja prostor za spekulacije da je to politički motivirano i da cijeli slučaj onda poprimi potpuno druge dimenzije”, izjavio je Tuđman novinarima u Saboru.

Tumači da postoji niz razloga za interpretaciju da se radi o politički motiviranom procesu. “Bandić je ipak frakcija SDP-a koja je dobila mandat u Zagrebu, to je jedan od mogućih motiva, a znamo svi i da je pozicija gradonačelnika, s obzirom na sustav kakav vlada, na neki način puno jača nego premijerska. Vlast u zagrebu upravlja s 15 milijardi kuna (1,95 milijardi eura) i može puno više utjecati na konkretna rješenja, nego što to sa svoje pozicije može premijer”, uvjeren je Tuđman.

Na pitanje zašto su HDZ-ovi članovi Odbora u julskom nadzoru u Operativno-tehničkom centru (OTC), u sklopu istrage zbog optužbi bivšeg ministra finansija Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović zloupotrijebio sistem kako bi se s njim obračunao, provjeravali je pod nadzorom bio Bandićev broj mobitela, Tuđman je odgovorio kako lično nije tražio da se provjeri Bandićev broj.

“Ja sam u izdvojenom mišljenju, koje koalicija nije htjela prihvatiti, između ostalog iznio da sustav, ovako kako je postavljen, jednostavno ne funkcionira. Odbor nema ingerencije istražnog povjerenstva i objektivno ništa ne može dokazati. S druge strane, teza da je Bandić tada prisluškivan izašla je od članova koalicije na vlasti, a ne od oporbe. Očito je nekome trebalo da izađe s time van”, rekao je Tuđman.

Kazao je kako lično nije tražio provjeru Bandićeva broja, već kako je dao da se provjere dva broja s kojima sam komunicira, da bi provjerio je li Linić mogao biti praćen neizravno, zbog kontakata s osobama koje se istraživalo zbog pojedinih predstečajnih nagodbi, a s kojima je morao kontaktirati po funkciji.

Nakon nadzora u OTC-u, Odbor je u julu većinom glasova zaključio da Linićevi navodi nisu tačni, a izdvojeno mišljenje dali su članovi Odbora iz HDZ-a i Igor Rađenović (SDP), koji je ustvrdio da su HDZ-ovci u nadzoru provjeravali brojeve koji nemaju nikakve veze sa slučajem.

Uz Tuđmana, iz HDZ-a je u nadzoru tada bio još samo Tomislav Čuljak.


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je kako teme i poslovi koji se već godinama spominju vezano uz uhapšenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove saradnike, među kojima je i posao zbrinjavanja otpada, traže da se nadležne institucije njima pozabave i postupe po svemu što smatraju spornim.

Zmajlović je Hini kazao kako ne može komentirati same razloge hapšenja Bandića i drugih, jer o tome zna samo iz medija, ali da se sporna pitanja moraju istražiti do kraja.

“Sektor otpada, i u ovom kontekstu i generalno, često je tema u javnosti i često je kontekst koji dovodi u pitanje pojedine dijelove. I tu nemam nikakve dvojbe – koji god kontekst i koje god osobe bile u pitanju te se stvari moraju istražiti i očistiti do kraja”, istaknuo je.

Dodao je kako nema apsolutno ništa protiv da se s otpadom posluje i da kompanije rastu, zapošljavaju i zarađuju, ali da to mora biti transparentno bez iznimke, isključivo u okvirima zakona.

Zarada koja se pritom ostvaruje. naglasio je, mora biti poštena, “a ne nekakvi ekstraprofiti koji su posljedica nereda i ničim utemeljenih monopola”.

“Sve što radimo u ministarstvu i u inspekciji usmjereno je upravo tome, a to je dosljedno poštivanje i provođenje zakona bez iznimke”, poručio je.

Zmajlović je rekao kako nije upoznat s poslovanjem Grada Zagreba ni na koji način i pod kojim uvjetima su sklapani poslovi s kompanijom Cezar vezano uz odvoz otpada iz Zagreba, kao niti o kojim se sve poslovima radi i u kojoj su mjeri vezani uz otpad.

“No, u dijelu koji se odnosi na glomazni otpad za koji je inspekcija zaštite okoliša izdala zabranu odlaganja na Jakuševec bez obrade, jasno je da se za taj posao mogla angažirati bilo koja ovlaštena tvrtka jer ih ima dovoljno u Hrvatskoj. Mislim da je to mogla odraditi i Čistoća samo uz malo bolju i kvalitetniju organizaciju, jer oni raspolažu sa svim resursima koji su im za taj posao potrebni”, poručio je ministar Zmajlović.


Neposredno izabranom čelniku jedinice lokalne samouprave mandat po sili zakona prestaje u slučaju ostavke, pravomoćnog oduzimanja poslovne sposobnosti, pravomoćnom bezuvjetnom kaznom zatvora dužom od mjesec dana, prestankom prebivališta u jedinici kojom upravlja, gubitkom hrvatskog državljanstva ili smrću.

Ako je dulje vrijeme spriječen ili odsutan, u obavljanju dužnosti zamjenjuje ga zajedno s njim neposredno izabrani zamjenik.

Prestane li čelniku mandat prije isteka dvije godine od stupanja na dužnost, raspisuju se prijevremeni izbori, a ako mu mandat prestane u drugoj polovici, dužnost čelnika jedinice lokalne ili regionalne samouprave do idućih redovitih izbora preuzima njegov zamjenik.

To u konkretnom slučaju znači da će poslove zagrebačkog gradonačelnika, dok je Bandić spriječen, obavljati njegova zamjenica Sandra Švaljek.

Ukoliko bi Bandić prije srpnja iduće godine podnio ostavku, održali bi se novi izbori, no ako bi ostavku podnio nakon tog roka, Švaljek bi ostala na dužnosti gradonačelnice do redovitih lokalnih izbora 2017. godine.


Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić izjavio je danas kako nije riječ samo o uhićenju gradonačelnika Milana Bandića već čitavoj strukturi što dovodi automatski u pitanje i legitimitet upravljanja gradom i političke većine u skupštini što u praksi znači i nove izbore.

Bernardić je rekao da je najvažnije u ovom trenutku da građani Zagreba niti u jednoj svojoj usluzi ne osjete nefunkcioniranje Grada.

„Sasvim sigurno Grad Zagreb jednostavno ne može izdržati jer je riječ o kompletnom sustavu, o cijeloj strukturi, velikom broju suradnika gradonačelnika. Grad jednostavno ne može izdržati bez upravljanja, a to znači da odgovorni ljudi u određenom trenutku moraju poduzeti odgovorne poteze. Svatko ima svoj integritet i svoju moralnu i političku odgovornost. Da sam ja na mjestu aktualnog gradonačelnika, vjerojatno bih dao ostavku“, poručio je Bernardić.

Ustvrdio je da Zagreb definitivno ne može funkcionirati pod privremenom upravom.

Na pitanje što će poduzeti, Bernardić je rekao da danas imaju Predsjedništvo Gradske skupštine gdje će vidjeti što je prijedlog ostalih klubova zastupnika, ali da misli da se svi slažu.

„Nije riječ o uhićenju samo jedne osobe, riječ je o uhićenju čitavog niza suradnika. Prema tome, to u normalnoj, europskoj, demokratskoj praksi znači nove izbore“, poručio je Bernardić.

Upitan na koji način se mogu sazvati prijevremeni izbori, osim da gradonačelnik sam da ostavku, Bernardić je odgovorio da postoji nekoliko formalnih mogućnosti ali vjeruje da će kolege iz Gradske skupštine i njezin predsjednik odgovoriti na to pitanje.

Apelirao je da se stavi interes građana ispred osobnog interesa.


Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić je izjavio da su HDZ-ovi gradski zastupnici u Skupštini bili Bandiću jedina, prava i konstruktivna opozicija te ga uvijek opravdano kritizirali.

“Mi iz HDZ-a smo bili jedina, prava i konstruktivna oporba Milanu Bandiću i uvijek smo ga opravdano kritizirali. Međutim, postupke koji su u tijeku ne želimo komentirati pa tako neću komentirati niti taj”, rekao je Mikulić novinarima nakon sjednice predsjedništva zagrebačke Gradske skupštine.

Navodeći kako ne može tvrditi da Bandićevo hapšenje ima veze s politikom, Mikulić je kazao da se osjetilo kako nešto ne štima od kada, kako je rekao, glavni operativac predsjednika Republike Ive Josipovića iz ZAMP-a Marko Vojković više ne kadrovira u Zagrebačkom holdingu.


Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je u povodu uhićenja zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića kako podupire pravosudna tijela u tome da istraže sve što trebaju, kako se nada da nijedan kamen neće ostati neokrenut, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel napomenuo da je Bandić još uvijek njegov kolega – gradonačelnik.

Maras je na otvorenju Poslovnog uzleta u Rijeci, gdje je bio zajedno s Obersnelom istaknuo kako u Hrvatskoj svi moraju biti isti pred zakonom bez obzira na to o kome se radi, pa bio to i gradonačelnik Zagreba.

„S obzirom na to da je velik broj privedenih, očito se ima puno toga za istražiti i nadam se da nijedan kamen neće ostati neokrenut, da se sve što je nejasno, što je suspektno, istraži i da se na to dobiju odgovori“, rekao je Maras.

Osim napomene da mu je Bandić „još uvijek kolega i gradonačelnik“, Obersnel nije imao posebnog komentara, ali pretpostavlja da su sva tijela, s obzirom na broj jučer privedenih u Zagrebu, očito dobro upoznata sa situacijom i ne preostaje ništa drugo nego vidjeti kako će se stvari dalje razvijati.

„Svi mi koji se bavimo javnim poslom smo stalno pod lupom javnosti, uvijek ima sumnji, nekad opravdanih, nekad neopravdanih i, naravno, očekujem da će pravna država učiniti ono što treba, znači – ili utvrditi eventualnu krivnju ili utvrditi da krivnje nema, a to u ovom trenutku ne možemo prejudicirati”, rekao je Obersnel.

Na ponovljeno pitanje je li ga iznenadilo uhićenje Milana Bandića, Obersnel je odgovorio kako misli da ga u Hrvatskoj više ništa ne može iznenaditi.


Policija je pretraživala ured Milana Bandića u zgradi zagrebačke gradske uprave, u njegovom prisustvu, a o tome da je u tijeku pretres u “gradskoj kući” novinarima je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, javlja Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Švaljek navodi kako traje pregled određenog broja prostorija i dokumentacije i u zgradi gradske uprave, i Zagrebačkog holdinga. Nije mogla iznositi detalje.

“Grad funkcionira normalno, kažu u gradskoj upravi”, javlja Kiseljak.

“Svi poslovi Grada kojima se ostvaruju potrebe građana redovno se obavljaju, a od zaposlenika Gradske uprave, službi, zavoda i Zagrebačkog holdinga očekujem da uredno izvršavaju sve svoje redovne obaveze. Svi poslovi Zagrebačkog holdinga, njegovih podružnica i s njim povezanih trgovačkih društava također se odvijaju bez ikakvih poteškoća i smetnji”, istaknula je Švaljek.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prethodno je, nakon pretresa stana, policijskim kombijem oko 2:40 sati, vraćen u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) gdje je prenoćio zajedno sa svojim suosumnjičenicima – Slobodanom Ljubičićem i Petrom Pripuzom.

Pretres u Bandićevom domu trajao je od 19:30 sati u nedjelju, a istražitelji su više sati tragali za dokazima i dokumentima koji ga mogu povezati s koruptivnim kaznenim djelima, zlouporabama položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem za koje ga sumnjiči USKOK.

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim blizu milijun eura.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je da je pretres trajao gotovo sedam sati te da će gradonačelnik prenoćiti u policiji nakon čega slijedi nastavak procedure.

„Pretraga je završena. Znate da ne možemo komentirati istragu. Ništa konkretno ne mogu reći. Sada slijedi zadržavanje i ima još pretraga“, rekao je Krsnik.

Istovremeno, pretraživane su i kuće Pripuza i Ljubičića na Pantovčaku.


U gradsko poglavarstvo istražitelji navodno već mjesecima dolaze po raznu dokumentaciju.

Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević ranije je potvrdio da njegova branjenika terete za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu, no nije želio komentirati nagađanja da je uhićen na graničnom prijelazu sa Slovenijom dok je pokušavao izaći iz Hrvatske.

Pripuzov odvjetnik Mate Matić potvrdio je agenciji Hina da je pretraga Pripuzova doma završila nešto iza 23 sata, nakon čega je vraćen u PNUSKOK na Oranice.

Brao mahune prije privođenja

Nekoliko sati nakon lišavanja slobode zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na njegovom Facebook profilu objavljene su fotografije uz prateći tekst kako je gradonačelnik nedjelju „proveo radno u svom vrtu“.

„Gradonačelnik je današnjih par slobodnih sati između obaveza proveo radno u svom vrtu na Savici, berući mahune s prijateljima“, objavljeno je na Bandićevom profilu uz njegove fotografije dok s prijateljima sakuplja i čiste zelene grahorice.

Posjetitelji Bandićeve Facebook stranice fotografije su komentirali linkovima na medijske napise o uhićenju, You Tube snimkama pjesama poput „A sad adio“ i „Mile voli disko“, brojnim kritikama, ali i izrazima potpore.

Tako primjerice Bandićeve pristaše u komentarima navode da je riječ o političkom progonu najuspješnijeg političara, dok ga oni koji mu nisu skloni nazivaju lažljivcem i lopovom.

Tijekom jutra trebale bi se nastaviti pretrage, nakon čega će osumnjičeni biti odvedeni na ispitivanje u USKOK i dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

„Znamo svoja prava i koristit ćemo ih u svakoj prilici“, kazao je Matić, najavljujući žestoku pravnu bitku.

Pozivajući se na neslužbene izvore, Jutarnji list javlja da su među ukupno 19 uhićenih pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Gradske plinare Ante Dodig, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove Ines Bralić.


„Neka se nitko ne naljuti, ali Zagreb je najvažniji grad Hrvatske i mora funkcionirati bez mrlje“, izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, komentirajući uhićenja Bandića i drugih.

Bandića su odvezli crnim kombijem [Al Jazeera]

Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih suradnika uhićenog gradonačelnika izjavio je kako ga, zbog „pritiska“ policije u posljednje vrijeme, to uhićenje nije iznenadilo, a očekuje da će još biti žestoke borbe.

„Koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane“, rekao je Kalinić za Novu TV.

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na svojoj Facebook stranici objavio je dio svog intervjua iz 2010. u kojem je prognozirao da će se USKOK pozabaviti i zagrebačkim gradonačelnikom i bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

„Milan Bandić je na kraju svoje političke karijere, a obzirom na način rada ne bih se iznenadio da i na njegova vrata zakuca USKOK“, citirao je Jovanović svoj odgovor na pitanje iz četiri godine starog intervjua.

Saborski zastupnik Josip Kregar rekao je za uhićenja u Zagrebu kako se radi o društvu koje se ne viđa često na istom mjestu, poduzetniku s problematičnom reputacijom i dvojicom koji vode najznačajnije institucije u gradu.

Kregar smatra da se još premalo zna o tom uhićenju, a zasad samo može citirati omiljenu Bandićevu izjavu: „Neka institucije obave svoj posao“.

Privedeni Milan Bandić u pet je mandata biran za gradonačelnika Zagreba, a na toj je dužnosti, uz određene prekide, od 2000. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije