Bandić u Jasenovcu: Ovdje je počinjen stravičan genocid

Jasenovac
Ove godine obilježava se 72. godišnjica proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac (EPA)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima u utorak je obišao Spomen područje Jasenovac, u susret obilježavanju 72. godišnjice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora. 

“Svrha moga dolaska je samo inspekcija da vidim je li sve uređeno kako bi 23. travnja došao zajedno s državnom delegacijom ovdje zapaliti svijeću i staviti stručak cvijeća za one koji su nevino ubijeni”, izjavio je Bandić novinarima.

Rekao je da je u koncentracijskom logoru Jasenovac “počinjen jedan od stravičnih genocida u Drugom svjetskom ratu i dao Bog da se nikada to nigdje ne ponovilo”.

“Pijetet prema onima koji su nedužno izgubili živote se može braniti na dva načina – oštrom retorikom ili oštrim riječima – to prepuštam drugima i ovih dana je to u tijeku u Hrvatskoj – ili djelima. Ja sam se odlučio za ovo drugo. Djela govore više od retorike, a od oštre retorike posebno jer oštra retorika samo traje onoliko dok se izgovara i tu završi”, poručio je Bandić, kako prenosi Hina.

Zalog i obaveza 

Podsjetio je da u Spomen područje Jasenovac petu godinu zaredom dolaze u inspekciju u susret polaganju vijenaca i paljenju svijeća.

Dodao je da prije pet godina to nije bilo ovako lijepo uređeno nego je “sve bilo sablazno, nije se moglo ni doći od lokvi, žabe su kreketale okolo, a on je rekao tadašnjoj ravnateljici Nataši Jovičić da će se to urediti i strojevi su za tri dana bili ovdje, a Nataša Jovičić nije mogla k sebi doći”.

“Pijetet prema nedužnima –  80.000 lukovica svake godine se posadi ovdje. I fontanu smo uredili. Najviše smo investirali u groblje Uštica gdje su stradali nedužni Romi”, rekao je Bandić i poručio kako Grad Zagreb tako svjedoči svoju odgovornost za dvije tisuće Zagrepčana koji su ovdje na žalost okončali svoj život.

 “Prema tome, dokle god sam zagrebački gradonačelnik svjedočit ću tu odgovornost za one koji su nevini izgubili svoje živote. To je zalog i to je naša obaveza”, poručio je zagrebački gradonačelnik i dodao da se od Grada Zagreba to i očekivalo.

“I kada mnogi dođu ovdje se svi fotkat pitajte ih kaj su oni učinili zadnjih pet godina da nešto ovako izgleda. Pitajte ih slobodno. Lako se doći ovdje kicošit i slikat ali treba nešto i napraviti. A ne samo da je Grad Zagreb napravio, nego sam prepoznao da to treba napraviti. I to je moj odnos prema hrvatskoj povijesti”, istaknuo je Bandić.

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj ranije je najavila kako neće ni ove godine prisustvovati državnoj komemoraciji povodom godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac ne samo zbog spomen-ploče s pozdravom ‘Za dom spremni’, već i zbog reakcija državnog vrha.

Bojkot državne komemoracije

Predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus ranije je rekao da se u Hrvatskoj događa relativizacija ustaštva i vojnih oznaka.

“Želimo poručiti da se s takvom politikom i relativizacijom NDH ne možemo i nećemo nikada pomiriti. Svi koji su završili u Jasenovcu završili su tamo s potpisom, pozdravom ‘Za dom spremni'”.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) odlučio je nedavno da će organizirati komemoraciju u Jasenovcu 22. travnja.

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća također sudjeluju na komemoraciji 22. travnja. Ranije su naveli da neće biti uvjeta za sudjelovanje na državnoj komemoraciji sve dok na području jasenovačkog spomen-parka stoji ploča s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’.

Izvor: Agencije