Bandiću mjesec dana istražnog zatvora

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i direktoru Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću određen je jednomjesečni istražni zatvor, dok vlasnik C.I.O.S.-a Petar Pripuz može biti pušten da se brani sa slobode uz prethodno uplaćenu jamčevinu od milijun eura.

Bandiću i Ljubičiću određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

Pripuzu je prihvaćena ponuđena jamčevina od milijuna eura, no i on će unatoč tome noć provesti u zatvoru u Remetincu iz kojega će izaći nakon zakonom predviđene procedure.

“USKOK će predložiti najmanje 270 svjedoka. Na prijedlog USKOK-a sud je odredio istražni zatvor za svih 12 okrivljenika za koje smo to tražili. Istražni zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”, potvrdila je Ksenija Krizman, zamjenica ravnatelja USKOK-a, zadužena za ovaj slučaj, nakon izlaska sa suda.

“Svi oni ostat će u istražnom zatvoru u Remetincu najmanje 30 dana, osim Pripuza kojem je dozvoljeno puštanje nakon što položi jamčevinu. Međutim, može se sa sigurnošću reći da će ova istraga, s obzirom na veliki broj svjedoka koje treba ispitati i niz kaznenih djela koji se stavljaju na teret okrivljenima, trajati puno dulje od mjesec dana“, javlja Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Prenosi i riječi odvjetnika Ante Nobila koji je novinarima prepričao kako je Milan Bandić u jednom trenutku rekao da „nikad neće podnijeti ostavku“ na gradonačelničku dužnost.

Večerašnja odluka ipak nije konačna, jer svi osumnjičenici u roku od tri dana na nju imaju pravo žalbe, kao i na odluku u pokretanju istrage.

Odvjetnici nisu krili nezadovoljstvo odlukom suda.

“Naravno da nismo zadovoljni. Vjerovali smo da nema mjesta za pritvor. Mislimo da ne treba pritvor. Naravno, sad ide žalbeni postupak”, najavio je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

Ročište na zagrebačkom Županijskom sudu, na kojem je sudac istrage Zdenko Posavec odlučivao o tome hoće li odrediti istražni zatvor Bandiću i jedanaestorici njegovih suosumnjičenika, trajalo je satima.

Pritvor je određen i gradonačelnikovom savjetniku Željku Horvatu, direktoru ZET-a Ivanu Toliću, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, direktoru Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanu Markušiću, referentu za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipu Čuli, direktoru Čistoće Miljenku Benku, direktoru građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branku Mihaljeviću, pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu, pročelniku Bandićeva ureda Miri Laci i glavnom tajniku Zagrebačkog sportskog saveza Zdenku Antunoviću.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu, na slobodu su pušteni pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

USKOK je za većinu osumnjičenika tražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili dokaze, ali i da bi mogli ponoviti kazneno djelo.

Izuzetak su Branko Mihaljević i Zdenko Antunović, čije je zatvaranje tužiteljstvo tražilo samo zbog utjecaja na svjedoke.

Navodi o višemilionskoj korupciji

Hrvatsko državno odvjetništvo (DORH) u utorak je na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale i godine rođenja, objavilo rješenje o provođenju istrage protiv 16 osumnjičenih i dva trgovačka društva, među kojima je i Milan Bandić.

Bandić se tereti da je na svoj račun nezakonito primio četiri milijuna eura, te neplaćanjem poreza nanio štetu državnom proračunu od 637.000 eura eura te gradskom proračunu od 114.000 eura.

Osim toga, tereti se da je oštetio Grad Zagreb za 1,8 milijuna eura ugovaranjem poslova i dodjeljivanjem zemljišta.


Privođenje Bandića i drugih na
Županijski sud u Zagrebu [Al Jazeera]

Kako je navedeno,  Rješenje o  pokretanju istrage protiv Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, vlasnika tvrtke C.I.O.S. Petra Pripuza i drugih je izdano zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem.

Radi se o sumnji na niz malverzacija vezanih, uz ostalo, i uz tvrke C.I.O.S, C-E-ZA-R te Bramgrad projekt i njihovo poslovanje.

Spominju se malverzacije vezane uz zemljišta te razna pogodovanja uz pribavljanje nepripadne materijalne koristi i oštećivanja Grada Zagreba.

Bandića se tereti i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba.  

Malverzacije i donacije za predsjedničku kampanju

Milana Bandića se tereti za dodjeljivanje poslova o zbrinjavanja tvrtki C.I.O.S. na nezakonit način čime je, stoji u optužnici, znatno oštećen Grad Zagreb. Podružnici Čistoća nanesena je šteta od najmanje 2.400.000 kuna (300.000 eura).

Bandić se tereti i da je prilikom zamjene zemljišta s društvom Bramgrad projekt, Grad Zagreb oštetio za najmanje 12 milijuna kuna (1,5 milijuna eura).

Postoji osnovana sumnja da je Bandić kao predsjednički kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije. Sporno je da je Bandić i nakon izbora nastavio primati uplate na isti žiro račun, i to u iznosu većem od 24 milijuna kuna (tri milijuna eura), tako da je ukupno na njegov žiro račun uplaćen iznos veći od 32 milijuna kuna (4.129.000 eura).

Kako se navodi, Bandić je nakon toga izbjegao plaćanje poreza od 5.700.000 kuna, čime je državni proračun oštetio za više od pet milijuna kuna (752.000 eura), a Grad Zagreb oštetio za 875.000 kuna (114.000 eura).

Milan Bandić i ostali osumnjičenici proveli su drugu noć u pritvoru na zagrebačkim Oranicama. Nakon što su završeni pretresi službenih prostorija i stanova, Bandić, Ljubičić i Pripuz su ispitani pred USKOK-om, gdje je Bandić odbacio povezanost s navodnom korupcijom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, zbog čega je u nedjelju uhićen zajedno sa svojim najbližim suradnicima.

Sa smiješkom iz USKOK-a

Smiješeći se okupljenim novinarima zagrebački gradonačelnik odvezen je policijskim vozilom u ponedjeljak nešto prije 20 sati iz sjedišta Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici.

“Vi znate da ja, iako bih vrlo rado s vama podijelio ovo o čemu se radi, ali znate da me zakon priječi i ne mogu. Ne mogu vam reći na koji način i kako smo se branili jer to predstavlja odvjetničku tajnu. Ono što mogu reći je da je porekao kompletan učin kaznenih djela koje mu se stavljaju na teret”, kazao je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

Ponovio je raniju ocjenu da je uhićenje zagrebačkog gradonačelnika trebalo skrenuti pažnju s “povijesnog suđenja koje se vodi u Njemačkoj”, misleći pritom na postupak protiv jugoslavenskih, ali i hrvatskih špijuna Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Pripuzov odvjetnik Mate Matić je rekao:

“S obzirom na stanje predmeta ja sam uvjeren da ćemo dati sve od sebe da probamo dokazati da zaista nismo ništa počinili izvan okvira zakonitog postupanja.”

”Prema tome, ja vjerujem da on nema nikakvog razloga za taktiziranjem”, kazao je Matić odgovarajući na pitanje hoće li se Pripuz braniti šutnjom ili iznositi aktivnu obranu.

Ljubičić prvi završio razgovor

Kada je nakon sat i pol vremena Matić izašao iz tužiteljstva kazao je da je njegov branjenik rekao sve što je važno i odgovarao na sva pitanja.

Od trojice najpoznatijih uhićenika razgovor s istražiteljima prvi je završio predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, koji je u Gajevu doveden oko 15 sati.

Nakon nešto više od dva sata njegov odvjetnik Veljko Miljević novinarima je kazao da Ljubičić iznio “konciznu i suštinski osnovanu obranu”.

“U pogledu tog što se mom branjeniku stavlja na teret on je u skladu sa svojim psihofizičkim stanjem, s obzirom da je noćas imao na raspolaganju četiri sata za odmor, a stvarno je odmarao sat i pol… iznio konciznu, suštinski osnovanu obranu u kojoj se osvrnuo na sve što mu se stavlja na teret”; kazao je Miljević.

Kazao je da Ljubičić, za kojega je ranije rekao da ga se tereti za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu, “nije izbjegao ni jedno pitanje voditeljice postupka”.

U Gajevoj je pred novinare prvi izašao odvjetnik Vladimir Terešak koji zastupa vlasnika tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Terešak, koji je na suđenju u slučaju Fimi media bio predstavnik Hrvatske demokratske zajednice, potvrdio je da je Mihaljević osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je njegova tvrtka 18 osumnjična kao pravna osoba.

“Detalje zahtjeva za istragu vidio nisam samo pouku o pravima. Dakle u ovom trenutku ne mogu govoriti o činjenicama koje mu se stavljaju na teret. No, u globalu se radi o zamjeni zemljišta s gradom Zagrebom”, kazao je Terešak.

Dodao je da se Mihaljević branio šutnjom.

Po riječima njihovih odvjetnika, aktivnu su obranu iznosili i Bulum te Benko.

Za razliku od Mihaljevića tzv. aktivnu obranu iznosila je zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić. Njen odvjetnik Jozo Mimica kazao je da je Bravić osumnjičena za zlouporabu položaja, no detalje nije želio otkriti. Na pretres prostorija u poglavarstvu je doveden i pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco.

Prema službeno  nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od stotinu policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal.

Milan Bandić u pet je mandata biran za gradonačelnika Zagreba, a na toj je dužnosti, uz određene prekide, od 2000. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije