Bangkok: Eksplozija bombe u vojnoj bolnici, deseci ranjenih

Tajland, Bangkok, Vojna bolnica, Vojnici, Eksplozija
U bolnici se liječe penzionirani vojni zvaničnici i njihove porodice (AP)

U eksploziji bombe u ponedjeljak u bolnici u tajlandskome glavnom gradu Bangkoku ranjene su 24 osobe, a do napada je došlo na treću godišnjicu vojnog udara, koji se u toj zemlji dogodio 2014. godine.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za eksploziju u bolnici Phramongkutklao, u kojoj se liječe umirovljeni vojni dužnosnici i njihove obitelji.

“Bila je bomba. Pronašli smo komade od kojih je naprava sastavljena, električne žice i baterije”, rekao je Kamthorn Aucharoen, zapovjednik policijske ekipe za eksplozive, dodajući da se ne zna tko stoji iza napada.

Sumnja na disidente ili separatiste

“Policija provjerava snimke skrivenih kamera”, dodao je, kako prenosi Hina.

Glasnogovornik Vlade potvrdio je da su 24 osobe ranjene, a lokalna TV postaja prenosi da su ozlijeđene uglavnom od rasprsnuta stakla.

Zamjenik šefa državne policije kaže da je bomba bila skrivena u kontejneru pored ulaza u ljekarnu.

U ponedjeljak je godišnjica vojnog udara, koji se u toj zemlji dogodio 22. svibnja 2014. godine.

Pučem je svrgnuta demokratski izabrana vlada i prekinuti su mjeseci nereda s uličnim demonstracijama, u kojima je bilo i žrtava.

Zemlja pod vojnom vlašću

Nakon udara, hunta poznata kao Nacionalno vijeće za red i mir, ugušila je otpor i pojačala progone prema zakonima o pobuni i kleveti.

Tajland je ostao pod vojnom vlašću, a hunta je obećala opće izbore potkraj 2018. godine.

Vojna vlada dala je, međutim, do znanja da želi oslabiti političke stranke i zadržati stalan utjecaj na izabrane vlade, djelomice i kroz novi Ustav, koji je u travnju odobrio kralj.

Izvor: Agencije