Bangladeš: Čelnik Jemaata osuđen na smrt

Vrhovni sud Bangladeša osudio je u utorak na smrt jednog muslimanskog čelnika zbog nasilja tokom rata za nezavisnost od Pakistana 1971. godine, a ta odluka bi mogla pojačati napetosti u kojima je od početka godine poginulo više od 100 ljudi.

Abdul Quadera Mollu, visokog dužnosnika stranke Jamaat-e-Islami, u februaru je bangladeški sud za ratne zločine ICT osudio na doživotni zatvor i ta je presuda potaknula žestoke proteste kojima se tražila smrtna kazna za Mollu.

Više kasnije donesenih smrtnih presuda za čelnike stranke izazvale su bijes muslimana i pokrenule višemjesečno nasilje, u kojemu je u sukobima s policijom poginulo stotinjak ljudi.

Zahtjev za revizijom

Mollina odbrana je najavila da će tražiti reviziju presude smrtne kazne vješanjem.

“Zaprepašteni smo presudom. Prvi put u pravnoj historiji Azije jedan vrhovni sud pooštrava kaznu izrečenu u prvoj instanci”, rekao je njegov advokat Tajul Islam.

Objava te presude u utorak je potakla skoro 2.000 simpatizera Jamaata da izađu na ulice Chittagonga, luke na jugoistoku zemlje, navela je policija, prenosi AFP.

Jedan policijski auto je zapaljen i snage reda su suzavcem rastjerale okupljene.

Molla je u doba dok je bio student bio osuđen za silovanje i masakr 350 civila, jednog pjesnika i novinara tokom rata.

Dobio je nadimak “Mesar iz Mirpura”, prema predgrađu Dake gdje je počinjeno nasilje.

Tokom intervencije Indije potkraj sukoba 1971. godine, koja je najavila skori poraz propakistanskih snaga, milicije sklone Islamabadu su masakrirale desetke nastavnika, reditelja, liječnika i novinara.

Vlada je 2010. godine osnovala ICT i istaknula da su ti procesi potrebni kako bi zatvorile još otvorene rane rata za nezavisnost.

‘Političke pobude’

Ali Jamaat-e-Islami optužuje vlast da je osnovala taj sud iz političkih pobuda, jer se većinom sudi opoziciji.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je kritizirala procedure kojima se ne poštuju međunarodna mjerila.

Prema podacima Vlade, u ratu 1971. godine poginula su skoro tri miliona ljudi, dok nezavisne instance procjenjuju da se radi o između 300.000 i 500.000 ubijenih.

Početkom augusta pravosuđe je zabranilo stranku Jamaat-e Islami, što je odluka donijeta prije izbora predviđenih u januaru.

Jamaat rijetko dobija više od pet posto glasova na izborima nakon 70-ih, ali je učestvovala u nekoliko koalicijskih vlada.

Izvor: Agencije