Bangladeš: Deseci mrtvih u ogromnom požaru

Požar je izbio u Chawkbazaru, veoma starom dijelu prijestolnice Bangladeša (Reuters)

Najmanje 70 osoba je poginulo u ogromnom požaru koji je poharao nekoliko stambenih zgrada koje su korištene i kao skladišta hemikalija u stoljećima starom dijelu Dake, prijestolnice Bangladeša, naveli su zvaničnici vatrogasaca.

Požar, koji je izbio u 22:40 po lokalnom vremenu u zgradi u Chawkbazaru, starom dijelu Dake, ni u četvrtak ujutro nije bio u potpunosti pod kontrolom.

Zvaničnici vatrogasaca su novinskim agencijama naveli kako je najmanje 70 osoba poginulo, a drugi zvaničnici su kazali kako očekuju povećanje tog broja jer spasilačke službe i dalje tragaju za preživjelima.

Šef vatrogasaca Ahmed rekao je kako je vatra možda nastala iz plinskog cilindra i brzo se proširila kroz zgradu u kojoj su bile pohranjene zapaljive hemikalije [EPA]

Novinar Al Jazeere Tanvir Chowdhury iz Dake je javio kako je „do sada najmanje 70 mrtvih, dok je 41 osoba u bolnici. Neki od njih su u kritičnom stanju“.

Šef vatrogasaca Al Ahmed rekao je kako je vatra možda nastala iz plinskog cilindra i brzo se proširila kroz zgradu u kojoj su bile pohranjene zapaljive hemikalije.

Kritike zbog sigurnosti

Vatra je brzo proširena na obližnje zgrade gdje je također bilo uskladištena veća količina hemikalija.

„Došlo je do velike gužve kada je izbila vatra i ljudi nisu mogli pobjeći“, istakao je Ahmed i dodao kako su ulice u tom dijelu grada veoma uske.

„Vidio sam vlastitim očima kada se desila jedna iznenadna, ogromna eksplozija sa vatrom, a udar je potpuno uništio zid pored puta. Bio sam u rikši kada se desila eksplozija, mislim da je vozač poginuo“, kazao je Hazi Mohammed Salauddin koji je povrijeđen u eksploziji.

Bangladeš je dugo na udaru kritika zbog loše sigurnosne situacijer jer se mnoge zgrade koriste i za stambene i komercijalne svrhe.

Sličan požar 2010. godine u Daki usmrtio je više od 120 osoba.

Spasilačke službe tragaju za žrtvama [AP]

Izvor: Al Jazeera i agencije