Bangladeš: Deseci povrijeđenih u štrajku

Televizija je prikazala snimak na kome se vidi kako policija ispaljuje suzavac na radnike koji traže povećanje plata (AP)

Najmanje 80 ljudi je povrijeđeno, a zatvoreno je blizu 200 fabrika usljed sukoba hiljada radnika tekstilne industrije i policije u Bangladešu.

Televizija je prikazala snimak na kome se vidi kako policija ispaljuje suzavac na radnike koji traže povećanje plata i protestiraju zbog teških uslova rada u industriji, koja u izvozu zaradi blizu 20 milijardi dolara, prenosi Srna.

Hiljade radnika bacale su kamenje na policiju i na fabrike u industrijskim gradovima Savar i Ashulia u blizini Dake, rekao je šef policije Mustafizur Rahman, prenio je AP. On je dodao da je najmanje 200 fabrika zatvoreno u utorak, drugog dana protesta.

Poziv opozicionih stranaka

Bangladeš je po konfekcijskoj proizvodnji druga zemlja na svijetu poslije Kine. 

Prošle sedmice Vlada te zemlje održala je sjednicu na kojoj je razmatrano i pitanje minimalne plate konfekcionara, koja je trebala da bude 66,25 dolara, ali vlasnici firmi još nisu prihvatili taj prijedlog. S druge strane, konfekcijski radnici traže minimalnu platu u visini od 100 dolara. 

Konfekcijski proizvodi iz Bangladeša najčešće se izvoze u Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropske zemlje, a u tom sektoru uposleno je oko četiri miliona ljudi.

Prvog dana četverodnevnog generalnog štrajka u pokrajini Chittagong na jugu zemlje smrtno je stradala najmanje jedna osoba, a više ih je ranjeno.

Na štrajk su pozvale opozicione stranke, a prije izbora planiranih u januaru iduće godine.

Izvor: Agencije