Bangladeš: Nemiri nakon pogubljenja Mollaha

Pristalice stranke Jamaat-e-Islamija palile su vozila i kuće, demolirale radnje i blokirale puteve u nekoliko dijelova zemlje (EPA)

Najmanje četiri osobe poginule su u petak u Bangladešu kada su pristalice Abdula Quadera Mollaha protestirale zbog njegovog pogubljenja po presudi za zločine iz rata za nezavisnost 1971. godine.

Izvršenje smrtne kazne vješanjem nad utjecajnim članom opozicione stranke Jamaat-e-Islamia osudili su politički saveznici ove partije i međunarodne grupe za ljudska prava.

U glavnom gradu Daki su u četvrtak navečer viđene i scene slavlja poslije objavljivanja informacije o Mollahovom pogubljenju.
Mollah je osuđen zbog nekoliko stotina ubistava prije 42 godine, kada se Bangladeš borio za otcjepljenje od Pakistana.

‘Politička osveta’

On je sahranjen rano u petak ujutro u rodnom selu u južnom okrugu Faridpur.

Pristalice stranke Jamaat-e-Islamia palile su vozila i kuće, demolirale radnje i blokirale puteve u nekoliko dijelova zemlje.
Vlasti Bangladeša saopćile su u četvrtak navečer da je Mollah (65) pogubljen u centralnom zatvoru glavnog grada, a njegovoj porodici bilo je dozvoljeno da ga vidi prije izvršenja smrtne kazne.

Mollah je prva osoba koja je pogubljena poslije presude Međunarodnog krivičnog suda u Bangladešu.

Tokom suđenja njegove pristalice su protestirale i optuživale Vladu za provođenje političke osvete.

Mollah je proglašen krivim u februaru i prvobitno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ali je Vrhovni sud u septembru preinačio presudu u smrtnu kaznu.

Povišene tenzije

Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da specijalni tribunal koji je sudio Mollahu nije ispunjavao međunarodne standarde.

Mollah je bio optužen da je sarađivao s pakistanskim snagama koje su pokušale spriječiti otcjepljenje Bangladeša.

Policija je saopćila da su u mjestu Satkira ubijena dvojica aktivista Lige Avami te da je u okrugu Noakali jedna osoba poginula o okršaju s policijom i da su demonstranti ubili jednog vozača.

Mollahovo pogubljenje dodatno je podgrijalo već povišene tenzije u Bangladešu, što se negativno odražava na ekonomiju ove zemlje od oko 160 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije