Bangladeš: Papa traži rješavanje krize, ali bez upotrebe riječi ‘Rohinje’

Papa je u govoru Rohinje nazvao 'izbjeglicama iz države Rakhine' (Reuters)

Papa Franjo pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme “odlučne korake” za rješavanje krize s Rohinjama nakon što je u četvrtak iz Mijanmara stigao u Dhaku, glavni grad Bangladeša.

Duhovni vođa 1,2 milijarde katolika u svijetu dočekan je crvenim tepihom na Međunarodnom aerodromu Shahjalal. Pozdravio ga je Abdul Hamid, predsjednik Bangladeša. Nakon toga papa je posjetio Memorijal nacionalnih mučenika, spomenik podignut u znak sjećanja na sve koji su se žrtvovali u Oslobodilačkom ratu 1971. godine.

Prema navodima državne novinske agencije Bangladeša, papa je rekao da međunarodna zajednica mora preduzeti “odlučne korake” za rješavanje krize, uzimajući u obzir “težinu situacije”. Dodaje se da je papa Franjo u izjavama izbjegavao riječ “Rohinje”.

On je u govoru Rohinje nazvao “izbjeglicama iz države Rakhine”, prenosi AP.

Papa je pozvao zemlje da pruže hitnu materijalnu pomoć Bangladešu kako bi se izborio s ovom krizom.

“Neophodno je da međunarodna zajednica preduzme odlučne korake za rješavanje ove teške krize. Niko od nas ne može ne biti svjestan situacije, neizmjernih gubitaka i ljudske patnje i nesigurnih uvjeta života za mnoge od naše braće i sestara, od kojih su većina žene i djeca, u prepunim izbjegličkim kampovima”, rekao je papa Franjo.

Misa s 80.000 vjernika

Planirano je da papa odsjedne u Ambasadi Vatikana u gradskom području Baridhara. U petak će se sastati s premijerom Bangladeša, a nakon toga će posjetiti katedralu kako bi se upoznao s državnim biskupima i pridružiti molitvenoj službi s približno 80.000 katoličkih vjernika.

U subotu je zakazan susret pape sa svećenicima, osveštenim muškarcima i ženama, te mladima iz različitih crkava i institucija. Nakon toga poglavar Katoličke crkve trebao bi poletjeti s aerodroma u Dakhi za Rim.

Izvor: Agencije