Banja Luka: Burna rasprava o aferi Snimak

U Banjoj Luci je za večeras završena posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, čija je jedina tačka dnevnog reda  bila afera “Snimak”.

Zasjedanje će se nastaviti u četvrtak u 10 sati, javlja Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere.

Poslanici vladajuće koalicije, predvođeni Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD), burno su reagirali kada je opozicionar Dragan Čavić u skupštinskoj sali pustio sporni snimak na kojem premijerka Željka Cvijanović navodno govori o kupovini poslanika nakon općih izbora u BiH prošle godine.

Sjednica je održana na zahtjev poslanika opozicije, koji  tvrde da je audio snimak, na kojem navodno premijerka Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika, što je dokaz političke korupcije u tom entitetu.

Čavić, koji je podnio i krivičnu prijavu kako bi ovaj slučaj bio ispitan, rekao je da je opozicija pripremila i set zaključaka.

On je zatražio provođenje krivične istrage povodom audio snimka, jer postoji razlog za ozbiljnu sumnju da su predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i nepoznate osobe u saučesništvu učestvovale u “kupovini poslanika”, prenosi agencija Fena.

Najavio je i da će on uputiti na forenzičku analizu i potvrdu autentičnosti sporni audiosnimak, jer to nisu uradile nadležne institucije tog entiteta. 

Autentičnost snimka

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, kaže da opozicija insistira na tome da se utvrdi – da li je bilo kupovine poslanika, da li je snimak autentičan i, ako jeste, da entitetska premijerka odgovara za to.

Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić podsjeća na detalja iz slučaja “Snimak”.

“Sporni audiosnimak objavljen je ubrzo nakon održavanja opštih izbora u BiH u oktobru prošle godine, tj. u jeku pregovora o formiranju nove vlade RS-a. Na tom snimku se navodno čuje razgovor premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i još jedne osobe o kupovini narodnih poslanika”, izvijestila je Smiljanić.

Opozicija je taj snimak protumačila kao razgovor o načinu na koji je vladajuća koalicija na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), obezbijedila potrebnu većinu u Narodnoj skupštini da bi izglasala kabinet Željke Cvijanović, podsjeća naša reporterka uz napomenu da snimak nije vještačen.

S druge strane, predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izjavio je da je Specijalno tužilaštvo Srpske zaključilo da u slučaju spornog audio-materijala o navodnoj kupovini poslanika nema elemenata krivične odgovornosti.

“Imate situaciju da tužilaštvo kaže da ovdje nije problem i nema krivičnog djela, te da ne mogu dokazati da je to autentični snimak i autentičan glas. Ispitani su svi koji su razgovarali sa nama o formiranju skupštinske većine. Ništa ne mogu dokazati jer nema ništa za dokazivanje”, rekao je Dodik za makedonsku televiziju Kanal pet.

Izvor: Al Jazeera i agencije