Banja Luka i Mostar u užem krugu za Evropsku prijestonicu kulture

U gradu koji je izdao seksistički Viber stiker sad je nikla ideja za Safikadino pinkovsko turbo-folk carstvo (Al Jazeera)

Evropska komisija objavila je u četvrtak da su u drugi krug izbora za titulu Evropske prijestonice kulture 2024. ušli bosanskohercegovački gradovi Banja Luka i Mostar te norveški grad Bodo.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić na konferenciji za novinare istakao je da su se svi akteri političkog i kulturnog života Mostara ujedinili u vezi s tim projektom, što je, kako je rekao, prepoznala i Evropa, prenosi Fena.

“Neki su veliki favoriti otpali, što znači da je naša ekipa napravila uistinu dobru aplikaciju, upravo onakvu kakvu je trebalo. Unijeli su puno svoje pozitivne energije, puno novih ideja i puno stvari koje bi ovaj grad u budućnosti trebao dobiti”, rekao je gradonačelnik Bešlić.

Zahvalio je svim kulturnim djelatnicima koji su učestvovali u izradi mostarske kandidature, istakavši da su svojom kreativnošću i idejama pogurali Mostar prema konačnom cilju – dobijanju titule Evropske prijestonice kulture 2024.

Jedna od autorica mostarske kandidature, režiserka Tanja Miletić Oručević, istakna je da će Mostar već od same činjenice da je ušao u uži izbor za Evropsku prijestonicu kulturu profitirati te će tu činjenicu moći koristiti za propagiranje mostarske kulture.

“Ovaj prolazak u drugi krug vjerojatno je jedno od najvažnijih postignuća Mostara na međunarodnom planu do sada jer je projekt Europske prijestolnice kulture jedan od najvećih i najvažnijih kulturnih projekata Europske unije. Odlučni smo i sigurni da ćemo u sljedećih pola godine raditi još bolje nego što smo radili do danas i vjerujem da ćemo uspjeti u našoj namjeri”, poručila je Miletić Oručević.

Uspješna strategija

“Vrlo vrijedno smo radili u proteklom periodu, formirali tim, gradska skupština donijela odluku da se kandidujemo, godinu i po se radilo na projektu i rezultat toga je strategija kulture grada za deset godina i naša knjiga aplikacije pod naslovom ‘Suprotnosti se privlače'”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke na vanrednoj konferenciji za novinare povodom prihvatanja banjalučke aplikacije, prenosi Anadolija.

Osim Banje Luke i Mostara, aplikaciju su predali Tirana, Bodo (Norveška), Srebrenica.

Radojičić je istakao da su vrednovane ideje, a grad koji je smatran favoritom (Tirana) nije ni prošao dalje.

“Grad koji je uložio dosta, čak i u lobiranje, koje nije dozvoljeno, zbog čega smo slali protest jednoj ambasadi, nije prošao u drugi krug”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ako bude primjedbi Evropske komisije na aplikaciju u sljedećih osam mjeseci, banjalučki tim dorađivat će aplikaciju.

“Ne mogu da kažem da smo ostvarili svoj cilj, ali sam izuzetno srećan jer pokazuje kapacitet našeg grada”, rekao je Radojičić.

Partnerski gradovi

Partneri Banjoj Luci u ovom projektu su Bihać i Jajce.

“Koncept Evropske prijestonice kulture sadrži i regionalnu komponentu, preferira da se to dešava na široj teritoriji. Mi smo zbog kulture i samog naslova aplikacije ‘Suprotnosti se privlače’ ponudili dva grada iz drugog entiteta i oni su proveli izbor projekata i nekoliko njihovih projekata ušlo je u našu aplikaciju”, rekao je Radojičić.

Dijana Grbić, član tima, izrazila je zadovoljstvo uspjehom Banje Luke navodeći da je aplikaciju ocijenio tim od deset nezavisnih članova.

“Imamo osam mjeseci da dopunimo aplikaciju u zavisnosti od njihovih komentara, koje očekujemo u narednih nekoliko dana i onda nas očekuje panel-diskusija u Briselu za sva tri predstavnika.”

Nezavisni eksperti procjenjivali su aplikacije pet gradova i u Briselu predložili ta tri grada.

Gradovi imaju vremena do ljeta 2019. da završe aplikacije.

Nezavisni eksperti onda će se ponovno sastati u drugoj polovini 2019, kada će donijeti konačnu odluku o Evropskoj prijestonici kulture 2024.

Izvor: Agencije