Banja Luka: Klinički centar koji to nije

Univerzitetska bolnica Klinički centar u Banjoj Luci novo je ime najveće i najznačajnije zdravstvene ustanove u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, odlučila je Vlada RS-a.

Iako ne zadovoljava standarde za klinički centar, niti klinički centar prema zakonu iz 2009. godine postoji kao ustanova u RS-u, Vlada je odlučila za sada ga ostaviti u nazivu Univerzitetske bolnice.

Nedavna preregistracija te institucije izazvala je strah zaposlenih od moguće promjene organizacije rada, odnosno manjih plata.

Danima su zaposleni bili zabrinuti zbog preregistracije Kliničkog centra Banja Luka u niži rang – Univerzitetsku bolnicu. Ali, predstavnici tri, od ukupno četiri sindikata, tvrde – zaposlenici nemaju razloga za brigu.

“Vjerovatno vidite po mom ponašanju i po mom osmijehu da nisam onako ljut kako sam bio prethodnih dana”, kaže Željko Šukalo iz Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu RS-a.

Plate ostaju iste

U sindikatu kažu kako su ih iz Ministarstva zdravlja RS-a i uprave bolnice uvjerili da preregistracija donedavnog Kliničkog centra ne znači manje plate i smanjenje nivoa usluge.

“Zaposleni u ovoj, sada, Univerzitetskoj bolnici obećali su da će raditi na poboljšanju usluga kako bi ova bolnica ispunila uslove da bude Klinički centar”, izvještava iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Resorni ministar i rukovodstvo ove zdravstvene ustanove obećali su pripremiti izmjene zakona kojima će stvoriti mogućnost postojanja Kliničkog centra kada se za to postigne traženi nivo usluge, potreban za taj najviši stepen bolničke ustanove.

A to je da mogu pružiti barem 50 posto dijagnostičkih usluga i terapija iz područja nuklearne medicine, kardiohirurgije, radioterapije, medicinske genetike, transplantacijske medicine…

“Vrlo je važno da usaglasimo kriterijume, stavove, načine, opremu i kadrove kada su u pitanju vitalno ugroženi bolesnici. To su bolesnici, koji pripadaju cijelom teritoriju RS-a i mi želimo da odgovorimo izazovu”, izjavio je Mirko Stanetić, vršilac dužnosti Univerzitetske bolnice Banja Luka.

Opozicija: Oni varaju ljude

Sada ispunjava uslove za bolnicu trećeg od ukupno četiri ranga zdravstvenih ustanova u RS-u. Opozicija smatra da od izmjena zakona neće biti ništa u ovom mandatu i prije oktobarskih općih izbora. Privremeno ime smatraju nezakonitim.

“Ministar dolazi sa određenim riješenjima, koja niti su zakonita, niti se mogu promijeniti u ovom mandatu, a imaju jedino za cilj da na neki način zavaraju ljude, koji su s pravom ukazivali na određene probleme u zdravstvu RS-u”, smatra Branislav Borenović, poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a.

Ministarstvo i uprava bolnice još su ranije izjavili kako njena preregistracija neće utjecati na pružanje usluga pacijentima.

Izvor: Al Jazeera