Banjalučanin, ponosni vlasnik 1.180 dresova

Za razliku od rukometaša, jedan drugi Bosanac u Kataru imao je razloga za osmijeh. Banjalučanin Boris Vrhovac jedan je od najvećih kolekcionara dresova na svijetu, a njegova impresivna kolekcija izložena je u najvećoj sportskoj dvorani u Kataru.

“Lusail je katarski grad budućnosti i nalazi se na dvadesetak kilometara od Dohe. Još nema nijednu potpuno završenu zgradu, a trebao bi biti gotov do Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Nema zgrada, ali zato ima dvoranu, jednu od najljepših na svijetu, koja prima 15.000 gledatelja”, javlja Al Jazeerin reporter Emir Delić.

Lusail dvorana izgrađena je za nepune dvije godine i ima sve, a za ovu priliku i izložbenu postavku dresova najboljih svjetskih rukometaša, čiji je vlasnik Vrhovac.

”Sve je krenulo 1987. godine, dok sam kao klinac trenirao u Borcu iz Banje Luke. Išao sam na te utakmice, Borac je tada bio vrhunska ekipa, sa sjajnim reprezentativcima tadašnje Jugoslavije. Prvi dres sam dobio od pokojnog Istoka Puca, koji je bio tada u Borcu. I danas mi je taj dres drag”, priča Vrhovac.

Želja – privatni muzej

Njegova kolekcija je impresivna a osim dresova posjeduje i neke rijetke sportske rekvizite.

“Ukupno imam oko 1.180 dresova. Pošto se u Dohi igra Svjetsko rukometno prvenstvo, ova izložba je posvećena rukometu. Samo rukometnih dresova imam oko 430. Imam nekoliko rijetkih stvari iz svijeta sporta koje čuvam u sefu. To su četiri dresa Messija, zatim Maradone iz Napolija, pa Maradonin oproštajni dres, pa njegov iz reprezentacije Argentine, rukavice od Mikea Tysona s potpisom. Svi ti dresovi su s potpisima od tih igrača”, pohvalio se.

Vrhovac je fizioterapeut katarske rukometne reprezentacije. Kroz posao je upoznao mnoge sportske zvijezde, koje su saznale za njegov hobi. I tako, dres po dres – i razmišljanje o velikoj izložbi.

“Možda dođe i za to vrijeme da to u nekoj budućnosti pokažem, da otvorim privatni muzej”, najavljuje.

Vrhovec je neplanirano otišao u Katar na godinu, da roditeljima pomogne u otplati kredita, a ostao 10 godina. I ne planira skori povratak kući.

Izvor: Al Jazeera