Bankama prijete rigorozne novčane kazne

Razgovori se vode navodno s britanskim regulatornim vlastima (EPA)

Nekima od najvećih svjetskih banaka prijete velike kazne regulatornih agencija zbog manipulacija kursevima na novčanim tržištima, a procjenjuje se da bi ih to moglo koštati i 35 milijardi dolara, puno više nego što su kažnjene u prethodnom slučaju manipuliranja libor kamatnim stopama.

Najveća švicarska banaka UBS ptvrdila je u ponedjeljak da je počela pregovore o dogovru u vezi optužbi da je bila uključena u manipulacije u trgovini valutama, upozorivši da bi mogla biti finansijski kažnjena.

S kojim regulatornim vlastima pregovara – američkim, britanskim ili nekim drugim – UBS nije objavio, ali po navodima Reutersa, izvori upoznati sa situacijom su potvrdili da se razgovori vode s britanskim regulatornim vlastima.

Oni razgovaraju s bankama UBS, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, JP Morgan i Citijem o dogovorima koje bi svaku banku mogle koštati nekoliko stotina miliona funti.

Istraga o pomenutim optužbama je pokrenuo The Financial Conduct Authoritya u oktobru prošle godine, ali nijedan pojedinac ili banka nisu službeno optuženi za bilo kakve zloupotrebe.

Između 300 i 400 miliona funti

Istraga je usmjerena na slabu unutrašnju kontrolu deviznog poslovanja, previd grešaka i povredu tržišnog ponašanja pojedinih radnika, a ne namjerno manipuliranje tržištem, kazali su izvori iz FCA Reutersu.

Banke će, u slučaju da su ova saznanja FCA tačna,  biti kažnjene različitim novčanim iznosima, ovisno o težini navodnog nepropisnog ponašanja, rekao je izvor iz FCA za Reuters.

Maksimalna kazna za jednu banku mogla bi iznositi između 300 i 400 miliona funti, a ostale ispod 300 miliona funti.

Procjene o ukupnim troškovima vrlo su široke, ali su banke rezervirale milijarde dolara kako bi pokrile troškove sudskih sporova i ugovora s regulatorima.

Analitička kompanija Autonomus Research procjenjuje da bi ukupni troškovi banaka u vezi optužbi za manipulaciju kursevima mogli dosegnuti 35 milijardi dolara.

Izvor: Agencije