Banke otpuštaju 158.000 zaposlenih

Švicarska banka UBS saopćila je u oktobru da će ukinuti novih 10.000 radnih mjesta (AFP)

Banke širom svijeta ukidaju radna mjesta, jer stroži propisi i zabrinutost u pogledu sudbine eurozone ugrožavaju profite i poslovanje njihovih jedinica za investiciono bankarstvo.

Mnoge banke su počele otpuštati zaposlene prema planovima od prije godinu i po dana i sada ukidaju još više radnih mjesta kako bi se izborili sa strožim bankarskim propisima, prenosi Reuters.

Švicarska banka UBS saopćila je u oktobru da će ukinuti novih 10.000 radnih mjesta, pored ranije najavljenog ukidanja 3.500 radnih mjesta.

Od sredine 2011. godine je najavljeno ukidanje oko 158.000 radnih mjesta u velikim bankama, a od kraja 2009. godine posao je izgubilo 167.216 ljudi.

‘Čistka’ u Cityju

Kompanije iz londonskog Cityja će sljedeće godine otpustiti oko 13.000 radnika, pa će broj zaposlenih u tom finansijskom centru Velike Britanije i čitave Evrope pasti na najniži nivo još od početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Finansijske firme sa područja Cityja su do sada smanjile broj zaposlenih za više od 100.000 u odnosu na svoj vrhunac iz 2007. godine, kao posljedica četverogodišnje krize, koja je donijela velike promjene bankarskom sektoru.

Prema podacima britanskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), nastavak otpuštanja će rezultirati padom broja zaposlenih u Cityju na najniži nivo u proteklih 20 godina.

CEBR je ranije očekivao da će banke i druge finansijske kompanije u Londonu 2013. godini povećati broj zaposlenih za oko 6.000, ali sada navodi procjenu da će tokom ove godine doći do kolapsa na mnogim poslovnim područjima i da 2013. godine ima malo šanse da dođe do većeg rasta aktivnosti.

Izvor: Agencije