Banke traže eksperte za rizike

Zbog sve učestalijih skandala koji otkrivaju mnoge  propuste u bankarskom sektoru, sektori zaduženi za otpornost sistema i upravljanje rizicima došli su u prvi plan.

Banke, više nego ikada, jačaju ove odjele, a za to im trebaju sposobni ljudi, koje namjeravaju dobro platiti.

Konkurencija je veoma jaka, samo najbolji će zaslužiti mjesto koje mnogi priželjkuju.  

Izbjeći skandale

Traže se inteligentne osobe besprijekornog ponašanja koje poznaju pravne odredbe i imaju oko za otkrivanje finansijskih malverzacija. One će prepoznati loše bankare, prije nego nanesu štetu kompaniji.

To je trenutno jedna od najtraženijih pozicija u sektoru bankarskih i finansijskih usluga.

Kyle Blockley, konsultantska kuća KS, kaže: “Oni moraju znati posluje li osoblje u skladu s propisima.”

Svjetski bankarski giganti zapošljavaju najviše stručnjaka za upravljanje rizikom, očajnički pokušavajući izbjeći skandale koji su im gotovo uništili reputaciju.

HSBC povećao je izdvajanja u ovom sektoru za više od 300 miliona eura. I plate zaposlenima u sigurnosnim odjelima rastu, naročito u Aziji.

‘Intenzivno tragamo’

“U Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji intenzivno tragamo za ljudima koji posjeduju takve vještine. A to postaje sve teže. I zato su troškovi njihovog zapošljavanja u stalnom rastu”, kaže Blockley. 

Posljednjih decenija najveći izazov za banke bio je pronaći vrhunske investicione bankare. Oni više nisu usamljeni na vrhu.

Stoga, ako želite biti dio novog velikog trenda u bankarskom sektoru, učite kako da prisilite druge da igraju prema pravilima.

Izvor: Al Jazeera