Bankrotirao nekadašnji najveći trgovački lanac na svijetu

Kompanija ima 6,9 milijardi dolara imovine i 11,3 milijardi dolara obaveza (EPA)

Američki Sears Holdings podnio je u ponedjeljak zahtjev za stečajem, što dovodi u pitanje budućnost te stoljetne maloprodajne kompanije koja je nekad dominirala američkim trgovačkim centrima.

Stečajni postupak uključuje reorganizaciju dugova matičnih kompanija Searsa, Roebuck i Kmart Corpa, nakon deset godina padajućih prihoda, na stotine zatvorenih trgovina i niza dogovora koje je od 2004., u pokušajima zaokreta u poslovanju kompanije, ispregovarao milijarder i glavni izvršni direktor Eddie Lampert.

Lampert je obećavao vratiti Searsu staru slavu, iz vremena kada je kompanija imala najvišu zgradu na svijetu i imala u vlasništvu kompanije koje su uključivale radio stanicu i Allstate osiguranje.

No, Sears nije ostvario dobit još od 2011., a kritičari tvrde da je Lampert tokom godine pustio trgovine da propadnu, čak iako je kupovao dionice firme i posuđivao novac.

Prodaja najboljih trgovina

Kompanija ima 6,9 milijardi dolara imovine i 11,3 milijardi dolara obaveza, navodi se u zahtjevu za stečaj podnesenom američkom stečajnom sudu u južnom okrugu New Yorka.

Sears je osnovan kasnih 1880-ih godina, a njegovi katalozi s poštanskim naručivanjem svega, od igračaka, lijekova, gramofona do automobila, gotovih montažnih kuća, te nadgrobnih ploča činili su ga Amazonom tog vremena.

Kompanija je ranije prodala 235 svojih najboljih trgovina za 2,7 milijardi američkih dolara Lampertovoj firmi Seritage Growth Properties.

U ranijim pokušajima izbjegavanja bankrota, Sears je prošle godine prodao svoju Craftsman marku alata i kompaniju za proizvodnju električnih alata Stanley Black & Decker za 900 miliona dolara.

Također je potpisao ugovor za prodaju aparata Kenmore na Amazon, prenosi Poslovni.hr.

Izvor: Agencije