Banovići: Istraga o nesreći u rudniku

Nakon rudarske nesreće koja se u četvrtak u popodnevnim satima dogodila u jami Omazići u Rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići, u kojoj je smrtno stradao rudar Nermin Šehić, otac dvoje maloljetne djece, u tijeku je istraga o uzrocima nesreće.

Munever Čergić, generalni direktor RMU Banovići, istaknuo je kako su u rudniku “poduzeli sve zakonom predviđene mjere od tehničkog rukovodioca i nadzora i da su svi segmenti bili ispoštovani”.

“Na polju sigurnosti radnici se ispituju i obnavljaju gradivo svake godine. U smislu pomoći porodici, maksimalno ćemo im izaći ususret i već smo donijeli odluku da ćemo preuzeti sve obaveze oko organizacije dženaze”, poručio je Čergić.

Prema njegovim riječima, ukoliko supruga smrtno stradalog rudara bude raspoložena za zasnivanje radnog odnosa, a u skladu s njenom stručnom spremom, pronaći će joj posao.

Ostali rudari se spasili

Federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović kazao je da se nastavljaju istražne radnje kako bi se utvrdio točan uzrok nesreće.

“Razgovarali smo sa radnicima koji su radili na tom mjestu u trenutku kada se desila nesreća. Treba složiti sve izjave, pregledati mjesto nesreće i dokumentaciju za analizu. Ne bih želio da prejudiciram zaključke. Nije sigurnost samo mehanizacija tehnološkog procesa, nego i poštovanje procesa da bi se postigla sigurnost sa aspekta uvođenja novih tehnologija u rudnike”, istaknuo je Duranović.

Dženaza-namaz smrtno stradalom rudaru bit će klanjana sutra u selu Grivice.

Nesreća u RMU Banovići dogodila se nakon urušavanja stropa u dijelu čela Stari rad u rudniku.

Osim stradalog rudara, u rudniku je u trenutku nesreće bilo još 10 rudara koji su uspjeli izaći iz jame.

Izvor: Agencije