Bar: Sibirska zima i orkanski vjetrovi

Krov zgrade Opštine Bar je pretrpio ozbiljna oštećenja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ekstremno niske temperature koje su zavladale regionom nisu poštedile ni crnogorsko primorje. Mještani Bara ne pamte ekstremnije vremenske prilike od onih koje su preživjeli protekle sedmice.

Orkanska bura dostizala je brzine preko 140 kilometara na sat i u kombinaciji sa temperaturom zraka ispod nule donijela devastirajuće vremenske prilike. Iz hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, Vučina Popović je poručio da se neobično hladan zimski period koji dominira Evropom izuzetno ekstremno odrazio na priobalje.

„Snijeg u primorju je moguća ali ne i česta pojava, međutim, i kada padne, taj snijeg se brzo otopi. Ekstremni minusi i izuzetno snažan vjetar predstavljaju indikator da je došlo do klimatskog poremećaja, u pitanju je veliko odstupanje od vrijednosti klimatskih normala“, kaže meteorolog Vučina Popović.

Hladni vjetar i mraz uništili su rod mandarina

Zbog velike koncentracije vlage u zraku, niske temperature u priobalnom pojasu su daleko upečatljivije od hladnoće u kontinentalnim predjelima. U Baru kažu da će 2017. godina ostati mnogima u sjećanju, jer su prvi put u životu bili svjedoci „sibirske zime“ i primorskog vjetra u istom trenutku.  

„Nevrijeme je polako počelo da se osjeća 31.12., da bi od narednog dana bilo sve izraženije do te mjere da više nismo ni napuštali kuće od siline vjetra. U narednih par dana vjetar je počeo nositi crijep za krovova. Mi smo ubrzo ostali bez struje, a vodovodne cijevi su se zaledile već prvih dana nevremena. Sreća pa se grijemo na drva, inače ne znamo kako bismo se izborili ovom elementarnom nepogodom“, navodi Hedija Kolić, stanovnica Bara.

Snažan vjetar je oborio veliki broj stabala

Vjetar je čupao stabla i nosio krovove, veliki dio gradske infrastrukture je oštećen i dodatno paralizovan ledenim naslagama. Prigradska naselja su i dalje bez struje i vode, a mnogim udaljenim dijelovima općine Bar je zbog ledenih naslaga na kolovozu u potpunosti onemogućen pristup.

„Naša kuća se nalazi u naselju koje je sedam kilometara udaljeno od centra grada, i sada se ne možemo tamo uputiti jer nema ni struje ni vode, sve se zaledilo. Pao je snijeg koji se na opšte čuđenje zadržao do danas, jednostavno, to je nešto neviđeno u primorskom gradu kao što je Bar. Morala sam da ostanem kod svoje majke u stanu jer komunalne službe još uvijek ne mogu postići da osposobe sve priključke, minusi su nesnošljivi“, rekla je Edina Duraković iz Bara.

Domaćinstva u mraku

U mjesnoj zajednici Šušanj veliki broj domaćinstava je i dalje u mraku. Mještani se puno ne žale, kažu da razumiju napore lokalnih vlasti, i da je ovo nevrijeme podjednako pogodilo sve stanovnike te općine.

„Snabdijevanje električnom energijom je djelomično osposobljeno, dakle, imamo na raspolaganju jednu fazu tako da nismo u potpunom mraku, mada ima kuća u naselju u kojima još uvijek nema struje. Internet je tek osposobljen, ali veliki problem mnogima predstavlja zaleđenja vodovodna mreža. Ljudi rade svoj posao, svaki dan su na terenu i svjesni smo da daju sve od sebe“, navodi Hakija Kolić, stanovnik naselja Šušanj.

Radnici komunalnih službi rade na raščišćavanju javnih površina

Ekstremne klimatske prilike su blokirale stari dio grada, koji je zbog svog položaja i činjenice da se nalazi na strmom terenu u velikoj mjeri bio neprohodan za automobile.

„Sniježne padavine su iznenađenje za ovaj kraj, mi nemamo tu rutinu i ne znamo kako da se nosimo sa takvom situacijom. Led i vjetar su nanijeli veliku materijalnu štetu, ali hvala Bogu, niko nije stradao i sva ta šteta se može nadoknaditi“, navodi Muhidin Miliami, glavni imam u Baru.

Zgrada Opštine Bar je gotovo u potpunosti ostala bez krova, i prema riječima mještana, mnogi su se pribojavali da bi se važna dokumentacija i arhive mogle oštetiti, odnosno izgubiti.

„Arhiva je na sigurnom, a popravka krova može da sačeka, opština sada radi na važnijim stvarima, a to je vraćanje života u normalu. Posadićemo novo drveće, popravićemo krovove, samo da smo zdravo“, poručio je stanovnik Bara, Perica Pavlović.

Izvor: Al Jazeera