Barack Obama pohvalio afričke poduzetnike

Američki predsjednik Barack Obama obratio se učenicima Samitu o globalnom poduzetništvu u glavnom gradu Kenije, Nairobiju.

Obama, čiji je otac Kenijac, u četverodnevnoj je turneji po istočnoj Africi. Ovo je prvi put da je posjetio Keniju od kako je stupio na vlast 2008. godine. U svom govoru na samitu se osvrnuo na sigurnosnu situaciju u zemlji i pohvalio ekonomsku situaciju ove afričke zemlje koja trpi napade oružanih skupina.

Okupljenim afričkim poduzetnicima je kazao da oni mogu pomoći u borbi protiv, kako je naveo, nasilnih ideologija i potaknuti rast na kontinentu. Smatra kako im vlade moraju pomoći tako što će garantirati vladavinu prava i suzbiti korupciju.

Logistika i transportni putevi

Istrošena kenijska željeznička pruga datira još od vremena britanske kolonijalne vlasti. Sada se gradi nova, koja bi trebala osigurati bolju budućnost cijeloj istočnoj Africi. To je najveća infrastrukturna investicija u ovoj državi još od proglašenja nezavisnosti 1963. godine. Grade je Kinezi.

Stara kenijska željeznica toliko je nepouzdana i spora da se 90 posto transporta obavlja cestama. Brzi teretni vozovi koristit će novu prugu, što će za više od pola srezati troškove.

“Ako želimo unaprijediti trgovinu na afričkom kontinentu, onda moramo ukloniti prepreke. Glavni su problem logistika i transportni putevi”, kaže Adan Mohammed iz Ministarstva za razvoj poduzetništva.

Da bi sve to funkcioniralo, potrebno je obnoviti i kenijsku luku Mombasu, koja je ključ trgovine u ovom dijelu Afrike. Ta ogromna luka oduvijek je imala veliki potencijal, ali nije bilo investicija. To se sada mijenja, a razlog za slavlje imaju ne samo Kenija, nego i države koje nemaju pristup moru, poput Ugande, Burundija, Istočnog Konga i Južnog Sudana.

Ulaže su stotine miliona

Kroz terminal prođe više od milion kontejnera godišnje. Kineska kompanija proširila je kapacitete luke prije dvije godine.
Posao je bio vrijedan 67 miliona dolara.

Kad jedna japanska kompanija ovaj veliki komad zemlje otet od okeana pretvori u drugi terminal, to će povećati promet za dodatnih 1,5 milion kontejnera godišnje. Osim toga, jedna kineska kompanija zadužena je za gradnju željezničkog terminala. Sve će to pogodovati razvoju industrije.

Američki proizvođač žvakaćih guma u Nairobiju gradi novu fabriku, vrijednu 63 miliona dolara. Proizvodnja se povećava, a težište je na izvozu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera