Barack Obama se okreće mladim glasačima

Čak 89 posto mladih od 18-29 godina tvrde da loša ekonomska situacija ima posljedice po njihov svakodnevni život (Getty Images)

Predsjednik Barack Obama, izabran prije četiri godine na čelo SAD-a ponajprije zahvaljujući mobilizaciji najmlađih birača, mora ove godine pokušati ponovno potaknuti polet te kategorije stanovnika koju je kriza duboko pogodila.

Čak 66 posto Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina odabrali su 2008. godine demokratskog kandidata ispred republikanca Johna McCaina, istovremeno opovrgnuvši uvriježeno mišljenje da na izborima sudjeluje manje od polovice mladih Amerikanaca.

No, ove godine, kada se Obama suprotstavlja republikancu Mittu Romneyu, mladi su ga, čini se, pomalo napustili, iako i dalje većina – 56 posto – namjerava glasati za njega, prema 37 posto koji bi glasali za bivšeg guvernera Massachusettsa, prema nedavnom istraživanju CNN-a.

Posjeta univerzitetima

Svjestan uloga, Obamin predizborni štab poslao je Obamu ove sedmice u obilazak tri univerziteta koji se smatraju ključnim za izbore 6. novembra – u Iowi, Coloradu i Virginiji.

Bude li ishod neizvjestan, glasovi mladih mogli bi presuditi.

No kandidat za Romneyevog potpredsjednika Paul Ryan u srijedu je na republikanskoj konvenciji govorio o “izgubljenoj generaciji”, koja s “diplomama u rukama živi u roditeljskom domu i promatra izblijedjele Obamine postere na svojim nekadašnjim dječjim sobama”.

U tome bi moglo biti i nešto istine, jer 89 posto mladih od 18-29 godina tvrde da loša ekonomska situacija ima posljedice po njihov svakodnevni život.

Izvor: Agencije