Barcelona najavila žalbu na zabranu transfera

Svjetska kuća nogometa kaznila Barcelonu i sa 450.000 švicarskih franaka i dala joj rok 90 dana da 'regulira situaciju' (EPA)

Barcelona će uložiti žalbu i pokušati oboriti zabranu transfera nogometaša, objavio je u srijedu navečer aktuelni prvak Španije.

Disciplinska komisija Svjetske nogometne asocijacije ranije u srijedu zabranila je katalonskom nogometnom gigantu transfere na 14 mjeseci, zbog angažiranja igrača mlađih od 18 godina.

Iz FIFA-e navode kako su iz Barcelone prekršili pravilo koje se odnosi na međunarodne transfere i registraciju igrača do 18 godina.

“Barcelona će uputiti odgovarajuću žalbu FIFA-i i, ukoliko je potrebno, obratit se Sudu za arbitražu u sportu”, objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici kluba.

“Bit će poduzete odgovarajuće mjere kako bi se zaštitila prava kluba i kako on ne bi bio isključen sa tržišta nogometaša.”

Akademija ‘La Masia’

Svjetska kuća nogometa je, također, kaznila Barcelonu sa 450.000 švicarskih franaka i dala joj rok 90 dana da “regulira situaciju koja se odnosi na maloljetne nogometaše”.

Uprava Barcelone navela je kako je pravilo, za čije kršenje klub terete iz FIFA-e, napravljeno kako bi se osiguralo da maloljetnici imaju odgovarajuće obrazovanje.

Iz Barce navode kako je klupska akademija “La Masia” mnogima primjer dobrog rada s mladima te kako nisu prekršili nijedan građanski zakon.

“Barcelona prvo pokušava formirati osobe, pa potom sportiste. No, tu činjenicu FIFA nije razmatrala, pa je odredila kaznu klubu, ignorirajući funkcije našeg programa”, navode iz kluba.

Izvor: Agencije