Barcelona neće postaviti barijere na ulicama

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau upisala se u knjigu žalosti (EPA)

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je da neće postavljati zaštitne stubiće na gradske ulice uprkos napadu kombijem na prolaznike na ulici La Rambla, jednoj od najpoznatijih i turistički najatraktivnijih u glavnom gradu Katalonije. 

“Nemoguće je napuniti grad stubićima. To je upravo ono što žele teroristi, da živimo među stubićima”, rekla je Colau nakon upisivanja u knjigu žalosti. “Želimo biti slobodan grad, a takve mjere smanjuju našu slobodu”, rekla je Colau.

Dodala je kako su se zaštitne mjere povremeno postavljale tokom koncerata, proslava i drugih događanja.

U četvrtak nešto iza 17 sati kada su stotine turista šetale centrom grada, jureći kombi pregazio je i ubio 14 prolaznika. Više od 130 ljudi je povrijeđeno. Od tada traje rasprava zašto Barcelona nije postavila stubiće i betonske ograde koje onemogućuju vozilima ulazak na prostor predviđen za pješake.

Iskustvo iz Nice

Nakon gaženja pješaka kamionima u Berlinu i francuskom gradu Nici, špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova krajem 2016. predložilo je uvođenje fizičke zaštite na ulice kako bi se spriječili slični napadi. Barcelona je tokom proslave Nove godine postavila zapreke u jednoj od svojih ulica, aveniji Maria Cristina.

Nakon napada u Barceloni te u noći na priobalnom šetalištu u Cambrilsu, gradiću s 33.000 stanovnika udaljenom 100 kilometara od Barcelone, nekoliko katalonskih gradića uključujući Calafell, Reus i Calella postavili su zaštitne stubiće. U glavnom gradu Madridu postavljeni su u subotu veliki betonski blokovi oko centralnog trga Puerta del Sol.

“Postavljanje takvih blokova ili stubića nemoguće je u svim dijelovima grada”, rekao je katalonski zvaničnik Joaquin Forn. “To bi onemogućilo saobraćaj u gradu, stvorilo gužve, te ne bi spriječilo teroriste da izaberu drugo mjesto.”

Nakon napada na šetalištu uz more u Nici, u julu 2016., postavljeni su betonski blokovi i stubići kako vozila s ceste ne bi mogla ući na šetalište. Na ulazima gdje se šetalište spaja s cestom sada stoje vojne i policijske patrole.

Rekordna turistička sezona u Barceloni

Ulica La Rambla u Barceloni dugačka je 1,2 kilometra, a Forn napominje da je postavljanje stubića ili ograda korisno samo kada se održavaju određeni događaji poput koncereta ili proslava. U decembru 2016, nedugo nakon napada u Berlinu na Božićnom sajmu, iz Madrida je poslan prijedlog svim šefovima policija za postavljanje fizičkih barijera u svim dijelovima Španije.

Španska nacionalna policija napominje da je kombi uspio ući na La Ramblu te proći oko 600 metara rušeći pješake prije nego što se zaustavio, a vozač pobjegao. Katalonska regionalna policija nije uspjela zaustaviti kombi. Na šetalištu uz more u Cambrilsu, nakon što se dogodio napad u Barceloni, bilo je parkirano policijsko vozilo. 

Kada se tamo pojavilo veće vozilo, Audi A3, u namjeri da obori pješake, prvo je udarilo u policijsko vozilo, nakon čega se prevrnulo. Policija je upucala potencijalne napadače koji su izašli iz vozila i povrijedili šest prolaznika i jednog policajca.

Zastupnik opozicione Narodne stranke desnog centra u gradskoj vijećnici Barcelone, Alberto Fernandez, pozvao je gradsku vlast na postavljanje barijera na ulicama. Gradonačelnica Colau je rekla kako će sve službe nastaviti raditi zajedno i koordinirano, no odbila je trajno postavljanje zapreka na ulicama. Barcelona bilježi rekordnu turističku sezonu, a na ulicama i plažama su velike gužve. 

Izvor: Agencije