Barcelona peti put prvak Evrope

Fudbaleri Barcelone postali su prvaci Evrope, pošto su večeras u Berlinu, u finalu Lige šampiona, pobijedili Juventus sa 3:1 (1:0).

Barcelona je do pete titule došla golovima Ivana Rakitića u 4, Luisa Suareza u 68. minutu i Neymara u nadoknadi sudijskog vremena, dok je jedini pogodak za Juventus postigao Alvaro Morata u 55. minutu.

Katalonci su pehar prethodno osvajali 1992, 2006, 2009. i 2011. godine.

Uspjeh Rakitića

Tim sa Nou Kampa na najbolji način završio je sezonu. Trijumfom na Olimpijskom stadionu u Berlinu osvojio je triplu krunu, takozvanu “tripletu”, pošto je prethodno osvajao trofeje u Primeri i Kupu Kralja.

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić postao je prvi hrvatski nogometaš koji je s dva različita kluba osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu, tek drugi Hrvat koji je zabio u finalu Lige prvaka, te osmi hrvatski nogometaš koji je slavio u elitnom natjecanju ‘Starog kontinenta’.

Prije Rakitića pogodak u finalu Lige prvaka jedini je zabio Mario Mandžukić i to 2013. godine u pobjedi Bayerna protiv Borussije Dortmund 2-1. Rakitić je postao i ukupno osmi hrvatski nogometaš koji je osvojio najelitnije europskog natjecanje. Otkako je preimenovano iz Kupa prvaka u Ligu prvaka to je uspjelo i Alenu Bokšiću, Zvonimiru Bobanu, Davoru Šukeru, Dariju Šimiću, Igoru Bišćanu, Mariju Mandžukiću i Luki Modriću.

Alen Bokšić je dva puta stigao do finala LP. U sezoni 1992/93. slavio je u dresu Marseille nakon pobjede protiv Milana 1:0. Bokšić je odigrao svih 90 minuta u finalu igranom u Munchenu. Četiri godine kasnije Bokšić je predvodio napad Juventusa u susretu protiv Borussije Dortmund, a njemački sastav je slavio 3:1. Bokšić je na terenu proveo 88. minuta.

Identičan učinak kao Bokšić, dva finala i jedan naslov ima i Zvonimir Boban. Bivši kapetan ‘vatrenih’ je s Milanom osvojio europsku krunu 1994. godine u Ateni deklasiravši Barcelonu 4:0. Godinu dana kasnije ‘Rossoneri’ su ponovo stigli do finala, no u susretu igranom u Beču slavio je Ajax 1:0. Boban je igrao od 85. minute.

Aktualni predsjednik HNS-a i najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije Davor Šuker okitio se naslovom prvaka Europe 1998. godine u dresu Real Madrida nakon pobjede protiv Juventusa 1:0. Šuker je ušao u igru u 88. minuti umjesto Predraga Mijatovića.

Jedini koji se može pohvaliti s dvije titule je Dario Šimić, koji je bio pobjednik Lige prvaka s Milanom 2003. protiv Juventusa (3:2, jedanaesterci), te 2007. protiv Liverpool (2:1). Međutim, Šimić je oba finala pratio s tribine i nije bio u krugu kandidata za nastup. Nije nastupio niti u finalu u kojem je Milan 2005. izgubio od Liverpoola.

Međutim, u tom finalu nakon čudesnog preokreta ‘Redsa’ slavio je Igor Bišćan koji je utakmicu pratio s tribina. Talijani su vodili 3:0, no ‘Redsi’ su u drugom poluvremenu izjednačili, a potom i nakon izvođenja jedanaesteraca slavili. Bišćan nije bio niti na klupi.

Mandžukić je u Bayernovoj pobjedi protiv Borussije 2013. u Londonu igrao do sudačke nadoknade. U 60. minuti je zabio za vodstvo bavarskog sastava. Prošle sezone Real je nakon produžetaka pobijedio Atletico Madrid, a Luka Modrić je igrao svih 120 minuta. Modrić je asistirao za Realov gol u 90. minuti, za 1-1 i produžetke.

Ivica Olić je nastupio u dva finala Lige prvaka i oba finala je izgubio. Prije pet godina je u susretu protiv Intera igrao do 83. minute, a talijanski sastav je slavio 2:0. U finalu protiv Chelsea 2012. ušao je u igru u produžetku, ‘Bluesi’ su slavili nakon izvođenja jedanaesteraca. Olić je promašio ‘elver’ i uz Bastiana Schweinsteigera postao tragičar finala. Oba finala s Bayernove klupe je pratio Danijel Pranjić.

Do finala LP stigli su i Boris Živković, Marko Babić i Jurica Vranješ s Bayer Leverkusenom 2002. godine. U završnom ogledu igranom u Glasgowu pobijedio je Real Madrid 2:1. Živković je na Hampden Parku igrao cijeli susret, Babić je ušao u igru u 89. minuti, dok je Vranješ utakmicu pratio s klupe za pričuve.

Bivši trener Hajduka Igor Tudor stigao je do finala Lige prvaka 2003. s Juventusom, no u dvoboju igranom na Old Traffordu slavio je Milan boljim izvođenjem jedanaesteraca. Tudor je igrao do 42. minute.

Dado Pršo je bio jedan od najboljih igrača Monaca na putu do finala LP u sezoni 2003/04. Ipak, u finalnom susretu igranom u Gelsenkirchen slavio je Porto prevođen Joseom Mourinhom 3:0. Pršo je ušao u igru u 23. minuti umjesto ozlijeđenog Giulyja.

Mlad tim

Treneri oba tima, Massimiliano Allegri (Juventus) i Luis Enrique (Barcelona) već su zabilježili dosta uspjeha u debitantskoj sezoni na čelu svojih klubova. Oba su osvojila domaća prvenstva i domaća takmičenja u Kupu i sad su na korak od fantastičnog trija.

Za Barcu, to je druga trostruka kruna nakon one iz sezone 2008-09 kada je svoj debi kao trener imao Pep Guardiola.

„Mi još uvijek imamo mlad tim i još je nekoliko igrača iz te Guardioline ere. Ovo bi mogla biti historijska sezona za nas“, kazao je ranije Enrique.

Messi je uništio Guardiolin Bayern sa dva gola u prvoj utakmici polufinala, te asistirao Neymaru za treći na Nou Campu. No, Suarez i Neymar su odlično sarađivali i zabilježili dva pogotka u prvom poluvremenu duela na minhenskoj Allianz Areni čime je eliminiran Bayern.

Izvor: Al Jazeera i Agencije