Barcelona: Privođenja zbog navodne krađe novca namijenjenog BiH i Maroku

Euro, Novac
Budžet će biti povećan na 1.100 milijardi eura sa 1.000 milijardi, koliki je aktuelni sedmogodišnji budžet (AP)

Španska policija je uhapsila 29 osoba u Barceloni, među kojima dužnosnike katalonskih institucija, pod sumnjom da su se okoristili novcem namijenjenim za razvojne projekte u Bosni i Hercegovini, Maroku i Latinskoj Americi.

“Agenti nacionalne policije proveli su operaciju kojom je otkrivena navodna prevara vezana za subvencije predstavništvu Barcelone. Novac namijenjen tehničkoj asistenciji u zemljama u razvoju nije došao do korisnika”, navedeno je u saopćenju policije.

Predstavništvo Barcelone (Diputacion de Barcelona) je javna institucija u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji namijenjena pružanju tehničke, privredne i tehnološke podrške lokalnim sredinama u području grada Barcelone.

Istraga otvorena prošle godine

Operaciju je odobrio sud u Barceloni nakon istrage otvorene prije više od godinu.

Istraga je usmjerena na moguću zloupotrebu dobivenih državnih subvencija vrijednih gotovo dva miliona eura u periodu od 2012. do 2015. godine.

Novac namijenjen saradnji na razvojnim projektima u zemljama poput Bosne i Hercegovine nezakonito je završio u preduzećima i nevladinim organizacijama, navedeno je u saopćenju državnog tužilaštva na internetskoj stranici suda u Barceloni (Tribunal Superiro de Justicia de Cataluna).

Policija je pretražila urede i domove u Barceloni, Manresi, Olotu, Torderi, Cabrilsu i Reusu.

Među uhapšenima su bivši predsjednik predstavništva Barcelone Salvador Esteve Figueres i bivši direktor za odnose s institucijama Jordi Castells Massanes.

‘Šou napravljen za medije’

Istraga se nastavlja.

Aktuelna predsjednica predstavništva Barcelone Merce Conesa rekla je u četvrtak za katalonske medije da u toj instituciji nisu ništa znali o policijskoj operaciji te da ih je iznenadila vijest objavljena u medijima.

“To je šou napravljen za medije, kako bi se pokazalo da su katalonske institucije mutne. Ne znamo koliko će ovo trajati, nastojimo normalno raditi”, kazala je Conesa.

Izvor: Agencije