Barcelona rekordom završila godinu

Kataloncima je ovo bila 10. uzastopna pobjeda u Primeri (AP)

Pobjedom od 3:1,  Barcelona je oborila još jedan rekord, onaj po broju golova u španskoj Primera ligi unutar jedne kalendarske godine.

S tri gola protiv Valladolida, Katalonci su stigli do 120 golova u ligi u 2012. godini, čime su za jedan gol oborili rekord Real Madrida iz prethodne godine.

Golove za Barcelonu postigli su Xavi (43), Lionel Messi (59) i Tello (90+4), dok je pogodak za domaćine postigao Javi Guerra (89). Messi je tako zaključio godinu sa 91 golom, dodatno povećavši svoj rekord.

Navijače katalonskog velikana dodatno je oraspoložila vijest kako je trener Tito Vilanova napustio bolnicu dva dana nakon operacije tumora na parotidnoj žlijezdi.

Liječnici iz bolnice Vall d'Hebron poručili su kako je operacija prošla u najboljem redu i Vilanova je pušten na kućnu njegu. Sada mu predstoji šest sedmica kemoterapije.

Barcu je u pobjedi protiv Valladolida vodio pomoćni trener Jordi Roura, a Kataloncima je ovo bila deseta uzastopna pobjeda ove sezone, te 16. uz jedan remi u 17 kola.

Barcelona će godinu zaključiti na prvom mjestu sa 49 bodova, drugi je Atletico Madrid sa 40, a na trećem mjestu je Real Madrid sa 33 boda. Malaga je četvrta sa 31 bodom.

Rezultati:

Malaga – Real Madrid 3:2

Osasuna – Granada 1:2

Valladolid – Barcelona 1:3

Real Betis – Mallorca 1:2

Atletico Madrid – Celta 1:0

Valencia – Getafe 4:2

Tabela:

 1. Barcelona      

 2. Atletico Madrid  

 3. Real Madrid      

 4. Malaga           

 5. Real Betis     

Izvor: Agencije