Barcelona: Stotine hiljada protiv suđenja katalonskim čelnicima

Barcelona, Katalonija, Protest, Prosvjed
Policija kaže da se na protestu okupilo oko 200.000 ljudi, no neki od organizatora tvrde da ih je bilo 500.000 (EPA)

Oko 200.000 ljudi, po procjeni policije, sudjelovalo je u subotu u Barceloni u prosvjedu protiv suđenja dvanaesterim Katalonije za pokušaj otcjepljenja te španjolske pokrajine u listopadu 2017. godine.

Jedna od govornica na tom skupu, koji su organizirale separatističke stranke i udruge, ocijenila je, pak, da u prosvjedu sudjeluje 500.000 ljudi, koji su hodali u povorci iza transparenta na kojemu je pisalo “Samoodređenje nije zločin”, prenosi Hina.

Prosvjednici su nosili plavo-crveno-žutu katalonsku separatističku zastavu i natpise s porukom “Sloboda političkim zatvorenicima”.

“Sve ovo je jako tužno. To je političko suđenje, sastavljeno od manipulacija, kako bi se osudilo nešto što ni po čemu nije kazneno djelo”, rekao je Jesus Rodriguez, predsjednik skupine “castellera”, katalonske tradicije ljudskih tornjeva i kulturnog simbola te pokrajine.

Optužbe za pobunu, pronevjeru, neposluh

“Žele ih zatvoriti, a kako znaju da glasovanje nije zločin, izmislili su nasilje kojeg nije bilo”, dodao je taj 48-godišnjak.

U utorak je u Madridu počelo suđenje dvanaesterim katalonskim čelnicima pristašama neovisnosti za pokušaj odcjepljenja Katalonije u listopadu 2017. godine.

Optuženi su, ovisno o slučaju, za pobunu, pronevjeru novca i neposluh.

Separatisti su, nakon organiziranja referenduma o samoodređenju 1. listopada 2017. godine, koji je pravosuđe zabranilo, nekoliko tjedana poslije, 27. listopada, proglasili neovisnu katalonsku republiku i tako potaknuli najgoru političku krizu u Španjolskoj od završetka Francove diktature.

Očekuje se da će suđenje trajati oko tri mjeseca, a presuda bi se mogla donijeti do srpnja.

Izvor: Agencije